Inspiratie

Tips om je huis net even anders in te richten

Een woning voelt pas echt als een huis als je een interieur hebt dat bij jou past. Om ervoor te zorgen dat jij je helemaal thuis voelt in jouw interieur, geven wij je een aantal tips om jouw inrichting net even iets anders te doen.

Kies voor je eigen woonstijl

De meest voorkomende woonstijlen zijn vandaag de dag modern, landelijk, Scandinavisch of industrieel. Nu is de vintage of retro woonstijl de laatste tijd ook steeds populairder. Om tot een harmonieus geheel te komen, doe je er goed om je interieur volgens een bepaalde woonstijl in te richten. Ga je voor Scandinavisch, dan kan je bijvoorbeeld ook kiezen voor wat meer vintage of retro elementen in je woning. Wil je een Industrieel interieur? Dan kan je kiezen voor het hele robuuste uiterlijk, maar je kunt ook gaan voor een iets verfijnder interieur, bijvoorbeeld ‘industrial chic’. Zo kan jij je eigen accent geven aan een interieur.

Varieer met je tafel en stoelen

Voor elk interieur zijn banken en stoelen onmisbare zitmeubelen. Maar wil jij je huis net even iets anders inrichten, dan kan je natuurlijk ook variëren met verschillende soorten meubels. Ga jij je eetkamer opnieuw inrichten of ben je toe aan nieuwe stoelen voor aan de eettafel? Overweeg dan eens om een aantal stoelen te vervangen voor een eetbank. Het is net even iets anders en kan toch zorgen voor wat extra gezelligheid aan tafel.

Wat ook erg leuk kan staan in je woning, is een hoge tafel in combinatie met barkrukken. Voor veel mensen wordt er aan de eettafel het meeste geleefd. En met barkrukken blijf je met familie en vrienden tot diep in de avond zitten.

Vervang je salontafel

Naast een eettafel, stoelen en een comfortabele bank, mag een salontafel meestal niet ontbreken. Maar eigenlijk is dat een misverstand. Want je kunt op een creatieve manier ook een mooie zithoek inrichten, zonder dat je daar een salontafel voor nodig hebt. Zeker als je een kleine woonkamer hebt, kan het weleens lastig zijn om een mooie salontafel die niet teveel ruimte inneemt.

Je hebt een salontafel ook niet altijd nodig. Hooguit om een keer je glas op tafel te zetten of om wat lekkers neer te zetten voor gasten. Wil je wat meer ruimte creëren in je zithoek, Maak dan gebruik van kleine bijzettafeltjes die je kunt combineren of ga voor een poef of hocker voor bij je bank. Een poef of hocker is een stuk handiger dan een salontafel. Je kunt lekker met de voetjes omhoog zitten, je hebt een extra zitplek en als je deze met een dienblad combineert kan je hem ook gewoon gebruiken als salontafel.

Gebruik jouw spullen ter decoratie

Heb je een mooi servies, ben je gek op whisky of wijn of verzamel je iets, dan mag dat natuurlijk gezien worden. Met je persoonlijke spullen kun jij je interieur meer authenticiteit meegeven. Daarom kan jij je spullen vaak goed inzetten om te zorgen voor een persoonlijk interieur. Ben je gek op fietsen of ga je graag skateboard? Geef je fiets of skateboard dan bijvoorbeeld een mooi plekje aan de muur. Heb kleinere spullen die je mooi vind? Denk er dan eens over na om een mooie vitrinekast in je interieur te nemen. Zo kan jij bijvoorbeeld servies laten zien aan je bezoek.

Speel met kleur in huis

Kleuren kunnen erg bepalend zijn voor je interieur, dus durf af en toe experimenteren met een blik verf. Let wel op: houdt ook rekening met de lichtinval is. Heb je weinig natuurlijk licht in huis, dan kunnen donkere kleuren zorgen voor een donkere, bedompte sfeer. De meeste mensen kiezen voor voornamelijk witte of lichte kleuren en laten één kleur eruit springen. Maar je kunt verschillende kleuren ook mooi combineren voor een uniek interieur. Ga bijvoorbeeld voor harmonieuze kleuren, zoals terracotta en zalmroze of ga juist voor een mooi contrast, bijvoorbeeld appeltjesgroen met lichtgrijs.