Algemeen

Zonnepanelen of een warmtepomp aanschaffen. Wat is het beste voor jou?

We willen allemaal duurzamer wonen en tegenwoordig zijn er verschillende manieren hoe je dit kan doen. De bekendste manieren zijn het plaatsen van zonnepanelen of het installeren van een warmtepomp. Deze twee manieren zorgen er voor dat jij niet alleen duurzamer woont, maar ook voordeliger. Wij snappen echter dat niet iedereen het budget heeft om beide varianten aan te schaffen. Om jou een handje te helpen hebben we ze onder elkaar gezet en kijken wij hoeveel je er mee bespaart!

Het installeren van een warmtepomp

Het idee is dat een warmtepomp je huis verwarmt zonder gas. Deze pomp haalt de warmte uit de bodem of buitenlicht en geeft deze via een warmtewisselaar af aan het verwarmingssysteem. Er zijn twee soorten warmtepompen. Je hebt de volledig elektrische warmtepomp, die de gasaansluiting in je huis helemaal vervangt. En de hybride warmtepomp die een HR-combiketel combineert met een warmtepomp.

De aanschafkosten van een hybride warmtepomp ligt rond de €4000, inclusief installatie. De prijs van een volledig elektrische warmtepomp ligt tussen de €6500 en €8500, inclusief installatie. Dit is dus een flinke investering die niet iedereen zo maar kan afsluiten. Tot 2021 kan je een subsidie voor warmtepompen krijgen. Hoeveel je krijgt is afhankelijk van welke warmtepomp je koopt. Je bespaart per jaar tussen de €200 en €300. Het is dus een investering voor een langere tijd.

Het aanschaffen van zonnepanelen 

Met zonnepanelen haal je energie uit zonlicht en wordt dit omgezet naar elektriciteit. Zonnepanelen wekken de meeste energie op als de zon volop schijnt, maar ook op een bewolkte dag wekken ze energie op, wat fijn is in een land als Nederland. Er zijn veel verschillende zonnepanelen. Zo heb je blauwe en zwarte monokristallijne panelen. De kwaliteitsverschil tussen deze twee soorten zijn niet zo groot, maar de zwarte panelen zijn iets goedkoper

De voordelen van zonnepanelen zijn dat je geld bespaart, het goed is voor het milieu en je minder afhankelijk bent van een energieleverancier. Je wekt de stroom namelijk zelf op. Een gemiddelde zonne-installatie met 13 panelen kost rond de €5000. Dit heb je in ongeveer 6-7 jaar terugverdient. Zonnepanelen kunnen echter kapot gaan dus kijk goed naar de (installatie)garantie en ga voor aankoop na bij wie je terecht kunt bij een eventueel probleem.

Geef een antwoord