AlgemeenVerbouwenVerhuizenWonen

Tips en tricks om thuis afval te scheiden

Ben jij van plan om thuis afval te scheiden? Dan is het belangrijk om voorafgaand aan dit geval voldoende informatie te lezen en zodoende te bepalen hoe jij kan zorgen voor het scheiden van afval. Bij afvalscheiding is het in eerste plaats verstandig om afval te verzamelen. Dit kan je doen in een goedkope container, waarbij geldt dat de prijs en de kwaliteit van de container in een goede verhouding moet staan. Verder is het verstandig om te werken met etiketten, zodat iedereen direct ziet wat voor soort afval in een prullenbak moet. Immers moet je een manier zien te verzinnen waarbij glas, fruit en restafval gescheiden blijven van elkaar. Dit draagt bij aan een duurzame wereld. 

Verschillende afvalsoorten

Er zijn verschillende afvalsoorten in Nederland en het is belangrijk om deze verschillende soorten te kennen. Je gooit immers verschillende materialen in deze categorieën van afval. Voor de verschillende soorten afval kan je denken aan glas, papier, groente-, fruit- en tuinafval. De laatste categorie is bedoeld voor restafval, al het afval dat niet in de eerder genoemde categorieën behoort mag in de categorie restafval. Het is belangrijk om afval te scheiden van elkaar aangezien de afvalstromen verwerkt en gerecycled worden. Dit proces verloopt op een unieke manier, de reproductie van glas is bijvoorbeeld anders dan de reproductie van restafval. Heb je een bedrijf aan huis en produceer je bedrijfsafval? Dan is het verplicht om dit afval te scheiden. Via Bedrijfsafval.nl kun je voor elke afvalstroom een aparte container huren.

Meerdere afvalbakken

Wat erg verstandig is om te doen bij het scheiden van afval is kiezen voor verschillende afvalstromen aangezien je op deze manier direct het proces van afvalscheiding in gang zet. Door niet al het afval in dezelfde bak te gooien maar in verschillende prullenbakken zorg je ervoor er geen verwarring ontstaat. Zet bijvoorbeeld een aparte prullenbak neer voor groenafval en een aparte prullenbak voor restafval. Daarnaast moet het formaat van de prullenbak in verhouding zijn tot het huishouden. De prullenbak moet dus niet te groot zijn en niet te klein, anders is er geen sprake van een goede verhouding. 

Het doel van afval scheiden 

Misschien dat jij je bij het lezen afvraag wat het doel is van afval scheiden. Waarom zou je dit nou eigenlijk doen? Het voornaamste doel van afval scheiden ligt in een circulaire economie, een samenleving waarin producten meerdere keren opnieuw gebruikt kunnen worden. Hierdoor wordt er een einde gemaakt aan afval dat wordt weggegooid. Dit leidt tot een efficiënte economie en een duurzame wereld waarin er sprake is van minder Co2 uitstoot. Een ander doel van afval scheiden heeft te maken met winst faciliteren. Je kan namelijk geld besparen door afval te scheiden. Daarnaast kan de eventuele winst die je maakt vergroot worden doordat je producten meerdere keren gebruikt en dus meerdere keren kan verkopen. De winst van jouw bedrijf vergroot terwijl het klimaat duurzamer wordt.