Algemeen

Is uw dak klaar voor de winter?

De winter staat voor de deur! Tijd om uw woning te controleren op lekkages, om de leidingen naar buitenkranen af te sluiten, enzovoorts. Ook een controle van uw dak mag niet ontbreken, voorafgaand aan de herfst- en winterperiode. In deze maanden kan het behoorlijk guur zijn, waardoor de kans op schade aan uw dak toeneemt. Denk aan takken of kleine steentjes die tegen de dakbedekking worden geslagen, met een vervelende schade tot gevolg. Via de barstjes die hierbij ontstaan, kan er vocht bij uw woning naar binnen sijpelen. Met name tijdens de winter is de kans op een dergelijke lekkage groot! Denk aan sneeuw, wat enkele dagen op het dak kan blijven liggen en zal smelten door de warmte vanuit uw woning.

Controleer uw dakbedekking op beschadigingen

Om de kans op lekkages onder uw dakbedekking te verkleinen, is het verstandig om uw dak te laten controleren op beschadigingen na de herfst. Een dakdekker kan u hierbij helpen! De dakdekker controleert de dakbedekking op gaatjes, scheurtjes en soortgelijke beschadigingen. Wanneer er inderdaad sprake blijkt te zijn van een beschadiging, zal de dakdekker dit voor u herstellen. Het herstellen van schade betekent vaak, dat de dakdekker de gaatjes dicht zal branden met een gasbranden. In het geval van een rieten dakbedekking is een andere aanpak vereist. Denk aan het vervangen van een deel van het riet, het aanbrengen van een beschermende laag onder het riet, enzovoorts. Een dakdekker kan u hier meer over vertellen.

Het legen van de goten tijdens de herfst en winter

Ook is het belangrijk om de goten aan uw dakrand in de gaten te houden tijdens de herfst en winter. De goten moeten regelmatig geleegd worden, om te voorkomen dat deze overstromen in de winter. Het overstromen kan het gevolg zijn van bladeren die naar de regenpijp zijn gestroomd en hier water tegenhouden. Door de goot te legen, blijft deze mooi doorlopen! Gebruik altijd een bladvanger over de regenpijp, om een verstopping in de regenpijp te voorkomen. U kunt deze voor een paar euro bij iedere bouwmarkt kopen.

 

Het overstromen van de dakgoot kan gevaarlijk zijn, omdat het vocht via uw buitenmuur naar binnen kan trekken. We spreken in dit geval van doorslaand vocht. Het vocht zal na verloop van tijd zichtbaar worden op de binnenmuur, met een bijzonder lelijke vochtplek tot gevolg. Het impregneren van de buitenmuur kan helpen bij het voorkomen van een dergelijke vochtschade aan uw woning.

 

 

Geef een antwoord