Algemeen

Hoe je jouw slaapkwaliteit kunt verbeteren

In slaap vallen lijkt misschien een onmogelijke droom als je om 3 uur ‘s nachts wakker bent, maar een goede nachtrust heb je meer in de hand dan je zou denken. Het volgen van gezonde slaapgewoonten kan het verschil maken tussen rusteloosheid en rustgevende slaap. Maar wat zijn dan gezonde slaapgewoonten? Wij hebben een aantal tips verzameld om dit te bereiken.

Verander je slaapkamer in een slaapverwekkende omgeving

Een stille, donkere en koele omgeving kan een goede nachtrust bevorderen. Om dit te bereiken, kun je gebruik maken van oordoppen om het geluid van buiten te dempen. Hang hiernaast zware gordijnen op of koop een goed oogmasker om licht te blokkeren. Houd de kamer aangenaam koel en goed geventileerd. En ook belangrijk: zorg ervoor dat je kamer is voorzien van een comfortabel matras en kussens. Houd er rekening mee dat de meeste matrassen na tien jaar verslijten. Weet ja al niet meer wanneer je jouw matras hebt gekocht? Dan wordt het tijd om te shoppen en uitgebreid te gaan matrassen vergelijken. Je kunt natuurlijk ook online bedden vergelijken op bedtwijfelaars.nl.

Ga slapen als je echt moe bent

Moeite om in slaap te vallen leidt alleen maar tot frustratie. Als je na twintig minuten niet slaapt, ga dan uit bed, ga naar een andere kamer en doe iets wat je laat ontspannen, zoals lezen of naar muziek luisteren totdat je moe genoeg bent om te slapen.

Gebruik licht in je voordeel

Natuurlijk licht houdt je interne klok op een gezonde slaap-waakcyclus. Dus laat het licht ‘s ochtends als eerste binnen en ga overdag het kantoor uit voor een zonnige wandeling.

Sport vroeg

Sporten kan je helpen sneller in slaap te vallen en beter te slapen, zolang het maar op het juiste moment wordt gedaan. Lichaamsbeweging stimuleert het lichaam om het stresshormoon cortisol af te scheiden, wat helpt om het waarschuwingsmechanisme in de hersenen te activeren. Dit is prima, tenzij je probeert in slaap te vallen. Probeer ten minste drie uur voor het slapengaan je training af te ronden of ga eerder op de dag sporten.