Algemeen

Gezondheidsklachten: De luchtvochtigheid in huis

Om je eigen gezondheid te beschermen is het erg belangrijk om de luchtvochtigheid in je huis te reguleren. Een goede luchtvochtigheid zorgt voor een fijne leefruimte. Daarnaast lopen dieren, planten, meubels, vloeren en andere onderdelen in het huis gevaar bij een hoge of lage luchtvochtigheid.

Gevolgen van een hoge luchtvochtigheid

Een hoge luchtvochtigheid kan negatieve gevolgen hebben voor jouw gezondheid. Zo kan je door een te hoge luchtvochtigheid last krijgen van ademhalingsproblemen, allergieën infecties of een lagere weerstand.

Maar niet alles jouw gezondheid kan schade oplopen. Ook jouw woning kan negatieve gevolgen ervaren van een te hoge luchtvochtigheidsgraad. Een vochtige omgeving is de ideale plek voor schimmels of bacteriën. Hierdoor kan je in huis last krijgen van schimmels op wanden, schimmels op hout, muffe lucht, verkleuring van wanden en het uiteenzetten van houten vloeren. Wanneer de luchtvochtigheid echt heel erg hoog is in huis, kan zelfs de verf op de muur loslaten. Herken je een van deze gevolgen? Dan is de kans groot dat jouw huis ook te kampen heeft met een hoge luchtvochtigheid. Heb je zelf last van allergische reacties, hoofdpijn, hoesten of huidirritatie? Ook dan kan het zijn dat er te veel vocht in je woning aanwezig is.

Gevolgen lage luchtvochtigheid

Tijdens de winter hebben veel mensen ook te maken met een lage luchtvochtigheid. De verwarming staat vaak hoog waardoor veel vocht in de lucht verdampt. Er komt meer stof vrij in huis, waardoor je sneller last krijgen van droge ogen, droge hoest, vermoeidheid en het schilferen van de huid.

Luchtvochtigheid reguleren

Het ventileren van je huis is essentieel om een gezond leefklimaat te kunnen creëren.

Er zijn verschillende systemen die ervoor kunnen zorgen dat je huis wordt voorzien van frisse lucht. Murprotec heeft een luchtbehandelingssysteem ontwikkelt waardoor de lucht in het belangrijkste leefgedeelte van jouw woning iedere paar uur wordt ververst. Dit CTA systeem zorgt ervoor dat de vuile binnenlucht van het huis wordt vervangen door gefilterde buitenlucht.