Algemeen

Blokhut en tuintrends van 2019

We hebben al kunnen genieten van een aantal mooie zomerse dagen. Nog even en we gaan we met zijn allen weer naar de bouwmarkten en tuincentra om onze tuinen om te toveren tot een fijne plek waar we kunnen genieten met vrienden en familie, lekker kunnen loungen en fijne zomerdagen en -avonden in door te brengen. Genoeg reden dus om de tuintrends van 2019 op een rijtje te zetten!

Natuurlijke en duurzame materialen

Natuurlijke en duurzame materialen zien we in 2019 terug in de basis van vele tuinontwerpen. Deze tuintrend wordt vooral toegepast bij tuinhuisjes, blokhutten, schuttingen en veranda’s. De trend zet zich ook voort in tuinmeubelen. Naast onderhoudsvriendelijke en duurzame tuinmeubelen van kunststof, blijven we vooral natuurlijke materialen zien. Teak en rotan zijn helemaal trendy, vaak in combinatie met natuurlijke vormen.

Een houten blokhut of tuinhuis

Voor een tuinhuis of blokhut is het meestgebruikte materiaal hout, een natuurproduct wat de tuin veel sfeer geeft. Maar is het ook duurzaam? Dit is vooral afhankelijk van het houtsoort wat je kiest. Vurenhout is minder duurzaam dan Douglas hout. Wanneer je vurenhout onbehandeld laat is de verwachte levensduur 5 tot 10 jaar. Douglas hout en eikenhout zijn wat dat betreft een stuk duurzamer. Douglas hout gaat 10 tot 15 jaar mee en onbehandeld eikenhout 15 tot 25 jaar. Wil je een blokhut of tuinhuis kopen? Overweeg dan welk houtsoort het meest geschikt is voor je tuinhuis of blokhut.

Klimaatbestendige tuin

We merken het allemaal: droge zomers, hevige regenbuien gepaard met records die sinds 1900 niet meer zijn gebroken. Het klimaat verandert. De hete en droge zomers hebben veel invloed op tuinen, iets om zeker rekening mee te houden in 2019. Hoe doe je dit dan? Wanneer je besluit nieuwe beplanting halen, kies dan voor planten die goed tegen droogte en warmte kunnen. Zorg ook voor goede bewatering in de tuin. Vang in een regenton water op, zodat je dit in aanhoudende droogte kunt gebruiken om je tuin mee te besproeien. Er zijn ook oplossingen waarbij water wordt afgedragen naar de beplanting via een goot naast de bestrating. Een tuin met veel groen, veel beplanting en weinig bestrating zorgt ook voor een goede afvoer van regenwater. Met deze oplossingen heb jij in geen natte voeten meer met een klimaatbestendige tuin!

Het hele jaar door genieten van je tuin

De tuin wordt steeds vaker gezien als een extra leefruimte, een verlenging van je woning. Dit zie je ook terug in dé trend van 2019: het hele jaar door genieten van je tuin. Deze trend vertaald zich in blokhutten met overkappingen en zijn in steeds meer tuinen terug te vinden. Een blokhut met overkapping voorziet in extra leefruimte, zoals een tuinkantoor of gastenverblijf. Tegelijkertijd geniet je ook van een overkapping in de vorm van een veranda. Het fijne van de overkapping is dat je op warme zomerdagen beschut zit tegen de zon en wanneer het wat koeler wordt kun je heerlijk blijven genieten van je tuin. Wil je het hele jaar genieten van de tuin? Met een tuinhaard of heater in je blokhut met overkapping zit je er toch warm bij, ook op de koelere dagen.  


Tuinkantoor

Een blokhut is vooral bekend als berging voor de fietsen, tuingereedschap of tuinmeubelen. Met een blokhut of tuinhuis creëer je ook meer leefruimte, het is een verlengstuk van je woonruimte zonder dat daar een grote verbouwing voor nodig is. Je kunt een blokhut namelijk ook gebruiken als een kantoor in de tuin; een trend die we in 2019 veel terug gaan zien. Een blokhut is verkrijgbaar in vele varianten, maar ook op maat te maken. Een blokhut met voldoende ramen is dus ideaal te gebruiken als tuinkantoor, maar bijvoorbeeld ook als extra gastenverblijf of hobbyruimte. Vooral voor zelfstandig ondernemers of thuiswerkers is een blokhut als tuinkantoor dé oplossing om eenvoudig een extra kantoorruimte te creëren.

Geef een antwoord