AlgemeenWonen

3 redenen waarom goede vloerisolatie belangrijk is

vloerisolatie

Vloerisolatie heeft vele voordelen. Zo zorgt het isoleren van je vloer voor een flinke besparing op de energierekening en zorgt het voor een warmere vloer. De kruipruimte onder je vloer heeft een gemiddelde temperatuur van 12 graden, zonder vloerisolatie voelt de vloer daarom koud aan. Hierdoor gaat er ook veel warmte verloren. We geven je in dit artikel 3 redenen waarom goede vloerisolatie belangrijk is. Eerst leggen we nog even kort uit hoe vloerisolatie werkt en of jouw woning geschikt is.

Hoe werkt vloerisolatie?

Vloerisolatie wordt aangebracht in de kruipruimte van je woning. Woningen van voor 1982 hebben vaak een ongeïsoleerde vloer. Wanneer de woning jonger is, dan is de vloer waarschijnlijk al geïsoleerd tijdens de bouw van de woning. Het isoleren van de vloer in de kruipruimte kan op twee manieren worden gedaan: aan de onderkant van de vloer of op de bodem van de kruipruimte. Het isoleren aan de onderkant van de vloer levert de meeste besparing op. Wel moet de kruipruimte dan 50 centimeter hoog zijn. Bodemisolatie wordt vaak toegepast wanneer de kruipruimte lager is dan 50 centimeter.

1. Besparing op de energierekening

Met een goede vloerisolatie bespaar je jaarlijks behoorlijk op je energierekening. Vloerisolatie zorgt er namelijk voor dat je vloer warmer blijft en er minder kou doorheen trekt. De verwarming kan dus een paar graden lager. Bij een gemiddelde rijtjeswoning of hoekwoning bespaar je al tot € 260,-  per jaar! De gemiddelde investering voor vloerisolatie is al binnen 5 jaar terugverdient. Niet alleen bespaar je op je energierekening, maar verhoog je ook de waarde van je woning. Tegenwoordig ben je namelijk verplicht om een energielabel aan je huis te koppelen. Wanneer je de vloer hebt geïsoleerd, krijgt je woning ook een beter energielabel omdat je huis energiezuiniger en duurzamer is.

2. Meer wooncomfort

Vloerisolatie zorgt ervoor dat je vloer tot wel 4 graden warmer blijft. Dat betekent warme voeten en een aangenamere temperatuur in je woning, zonder dat je de verwarming daar flink open voor moet draaien. In winter blijft je vloer dus een stuk warmer, maar het zorgt er in de zomer ook voor dat de vloer koeler blijft. Niet alleen voelt je woning een stuk warmer aan, maar het zorgt ook voor minder verschillen in luchtvochtigheid. Dit is weer goed voor je gezondheid, helemaal wanneer je reuma of astma klachten hebt.  Ook zorgt een goede vloerisolatie voor minder huisstofmijt en weert het ongedierte zoals zilvervisjes.

3. Goed voor het milieu

Naast de besparing op je kosten, waardestijging van je woning en het toenemende wooncomfort is vloerisolatie ook goed voor het milieu. Met vloerisolatie heb je minder warmteverlies en kan de verwarming wat lager, daardoor stoot je ook minder C02 uit wat weer bijdraagt aan een schoner planeet. Wanneer je jouw woning goed hebt geïsoleerd, is je woning ook meer geschikt voor duurzamere oplossingen voor het verwarmen van je woning. Zo is een warmtepomp geschikt wanneer je de vloeren, muren en het dak hebt geïsoleerd en geïsoleerd (dubbel) glas hebt geplaatst.

Geef een antwoord