AlgemeenVerbouwenWonen

Wacht niet langer, bouw je droomhuis!

Verbouwen is tijdrovend, stressvol, duur en natuurlijk niet altijd even comfortabel. Toch is de hoofdzakelijke reden dat mensen er niet aan verbouwen beginnen het gebrek aan kennis over vergunningen, voorbereidingen, tools en materiaalkeuze.

Gebrek aan kennis

Veel mensen durven niet het heft in eigen handen te nemen om van hun huis een waar droomhuis te maken. Verbouwen is duur als je het uit laat besteden, maar je kan ontzettend veel meer aan je huis doen als je het zelf gaat doen. Bij veel mensen ontbreekt de kennis over zowel verbouwen, machines en tools, maar wanneer je jezelf er enigszins in verdiept kom je een heel eind. Daarnaast zijn er vast nog wel een aantal vrienden of handige vaders die op de hoogte zijn van wat specifieke klussen en daarbij echt wel willen helpen. Toch blijft er dan vaak nog een vraag hangen, waar begin je en waar moet je allemaal op letten om een verbouwing goed te laten verlopen.

Verbouwen of nieuwbouw

Het is belangrijk om vooraf te bepalen wat je precies wilt, wil je liever een bestaand huis in een bestaande omgeving in zijn geheel aanpakken of begin je bij een kavel en bouw je jouw droomhuis van de grond tot de nok toe zelf op? Beide keuzen hebben zo hun eigen voordelen, een nieuwbouwhuis komt vaak ook in een nieuwbouw omgeving die vaak nog niet helemaal ontwikkeld is, hier zal dus wel een aantal jaar overheen gaan. Verbouw je liever een bestaand huis, dan is het moeilijker om moderne technieken toe te passen die in de toekomst financiële voordelen kunnen bieden, zoals een goede isolatie. Beide projecten vereisen erg veel maatwerk en specifieke middelen en tools, maar hoe pak je het allemaal het best aan?

Geschikte grond

Allereerst is het belangrijk een geschikt stuk grond of een huis te vinden. Stel je wensen en eisen op en ga daarmee opzoek, neem geen genoegen met zomaar een huis of een stuk grond. Wees kritisch in je keuze, het is immers je droomhuis. Verdiep je in de gemeente en de omgeving, wat mag wel, wat mag niet en hoe lastig is het om een vergunning te krijgen. Dit kan je in de toekomst erg veel stress schelen. Vaak is er ook een beeldkwaliteitsplan van een bepaalde omgeving, vraag jezelf af of deze ook aansluiten op jouw wensen. Het voldoen aan een bepaalde kwaliteit kan in sommige gevallen de kosten erg opvoeren, let dus ook hier op de extra middelen en gereedschappen die betrekking hebben op het kunnen voldoen aan dit plan.

Omgeving en vergunningen

Sluit de omgeving aan op je wensen, vraag je dan af wat je precies wilt. Kies je voor het bouwen van een catalogushuis of voor het laten ontwerpen van een huis door een architect. Bij een catalogus woning weet je welke kosten je krijgen en welke tegenslagen je kunt verwachten. Omdat een eigen ontwerp echt maatwerk is weet je dit vaak van tevoren nog niet goed. Je kunt dus onverwacht een hoop extra kosten maken. Houdt niet alleen rekening met de benodigde materialen maar ook met de machines en tools die nodig zijn om iets te kunnen bouwen of monteren.

Financiële gevolgen

Breng vervolgens de financiële gevolgen in kaart en stuur hier je eisen enigszins op bij, het is niet gek om kleine aanpassingen te maken aan je wensen. In de loop van het traject loop je tegen verschillende gebreken aan die in de toekomst voor veel kosten kunnen zorgen of waar je van tevoren nog niet over na had gedacht. Deze gebreken kun je vaak nog gemakkelijk corrigeren en de goede richting insturen. Een voorbeeld kan zijn dat je gezinsuitbreiding verwacht of dat het voor je oude dag toch handiger is dat je badkamer ook beneden zit. Een droomhuis zit het hem namelijk ook in het functionele en niet alleen in het design. Voor meer tips over functionaliteit moet je bij extrawonen.nl zijn.

Vlekkeloos verbouwen

Als je deze tips aanhoudt in het voortraject van je verbouwing, dan kan er tijdens de verbouwing eigenlijk nog maar vrij weinig verkeerd gaan. Teken en schrijf heel het plan voor je droomhuis dus van tevoren uit. Ondanks dat kunnen er alsnog kleine foutjes in het huis zitten, hier loop je echter pas vaker tegenaan. Een gemiddeld nieuwbouwhuis heeft ongeveer rond de tien tot vijftien gebreken. Vaak zijn dit relatief kleine foutjes die je geheel zelf snel en makkelijk met de geschikte juiste tools op kunt lossen. Ga niet te werk met niet passend gereedschap, dit is vaak zonde van je geld en je kan er in sommige gevallen zelfs schade mee aanbrengen aan je nieuwe huis.

Lees ook eens hoe je geld kunt besparen op bijvoorbeeld het renoveren van je badkamer!

Geef een antwoord