InspiratieWonen

Zonnepanelen: de optie voor duurzaam wonen

Duurzaam wonen? Kies voor zonnepanelen!
Zonnepanelen zijn razend populair! En dat is niet zonder reden, want het is de ideale optie voor duurzaam wonen. Duurzaamheid is tegenwoordig steeds belangrijker. Dit komt doordat steeds meer mensen zich realiseren dat onze fossiele brandstoffen op den duur op raken. Reden genoeg om te kijken naar andere (schone) bronnen van energie. En dat is waar zonnepanelen om de hoek komen kijken. Maar wat zijn de voordelen van zonnepanelen zoal? Je leest het hier!

Je draagt bij aan een schonere wereld
Door voor zonnepanelen te kiezen, draag je bij aan een wereld waarin minder CO2-uitstoot is en maak je ook de afvalberg een stuk kleiner. Zonnepanelen kunnen nadat ze op zijn gewoon gerecycled worden. Dit gebeurt op een geheel milieuvriendelijke wijze, waarbij geen broeikasgassen vrijkomen. Met zonnepanelen kunnen we een duurzame toekomst realiseren.

Je bespaart geld
Je wekt je eigen zonne-energie op met zonnepanelen. Deze stroom is geheel gratis. Kies je voor zonnepanelen, dan ben je niet afhankelijk van de verschillende prijsschommelingen bij energieleveranciers. De zon is het enige dat je nodig hebt. En deze hoeft niet de hele dag te schijnen. Ook in de winter, wanneer er alsnog daglicht is, kun je voldoende zonne-energie uit de zon halen om jouw woning van stroom te voorzien.

Eenvoudig te installeren
Zonnepanelen installeren op je dag duurt echt niet lang. Vaak kan een installateur deze klus al binnen een dag klaren. Liggen de zonnepanelen eenmaal op je dag, dan zullen ze niet snel slijten. Ze hebben vrij weinig onderhoud nodig. Het enige wat je hoeft te doen, is tweemaal per jaar de zonnepanelen nalopen om te controleren of er geen vuil op zit. Is dit wel het geval, dan kun je dit schoonmaken met een zachte spons.

Je woningwaarde stijgt
Door zonnepanelen op je dak te plaatsen, zal je woningwaarde stijgen. Potentiële kopers betalen graag wat meer voor een woning met zonnepanelen. Ze profiteren zelf dan ook van lagere energiekosten. Ben je van plan om je woning in de toekomst te verkopen, dan kun je gewoon een hogere prijs voor je woning vragen als je zonnepanelen hebt. Dat maakt zonnepanelen tot een zeer slimme investering.

Gunstige salderingsregeling
Als je voor zonnepanelen kiest, heeft dit ook nog een ander mooi voordeel. Tot 1 januari 2023 kun je nog profiteren van de salderingsregeling. Wat dit precies is? Alle energie die je niet gebruikt hebt, kun je gewoon terugleveren aan het elektriciteitsnet. Dit doe je tegen de stroom die je van hen afneemt. Zo bespaar je op een mooie manier geld.

Je energielabel wordt beter
Door zonnepanelen te plaatsen, krijg je ook een beter energielabel. Dit label laat zien hoe energiezuinig je woning is. Verkoop of verhuur je je woning, dan stel je dit label beschikbaar aan de nieuwe persoon die er komt te wonen. Om vast te stellen hoe duurzaam jouw woning is, wordt er gekeken naar het woningtype, welk verwarmingssysteem je hebt, hoe je woning geïsoleerd is en of je zonnepanelen hebt. Al dit soort zaken kunnen bijdragen aan een beter energielabel.