Tuin

Zwembad aanleggen? Dit zijn de stappen

Een zwembad in de tuin laten aanleggen was lange tijd ondenkbaar voor veel mensen. Dit verandert echter de laatste jaren. Geboost door een pandemie die niemand aan zag komen, werd een vakantie in eigen land nog meer gewaardeerd dan voorheen. En wie zegt dat vakantie ‘weg van huis’ moet zijn heeft het mis: je kan het vakantiegevoel prima thuis creëren! Bijvoorbeeld met een zwembad in de tuin. 

Wil jij ook een eigen zwembad in de tuin? Houd dan wel rekening met een aantal stappen die je moet doorlopen, vóórdat je een frisse duik in je zwembad kan nemen. In dit artikel nemen we jou mee in deze stappen. 

Kies een zwembadbouwer

Zwembaden zijn er in veel soorten en maten, maar wil je een goed zwembad dan kom je al snel uit bij een polypropyleen zwembad. Zo’n zwembad plaats je echter niet zelf. Een polypropyleen zwembad laten aanleggen doet een professionele zwembadbouwer voor je. 

Omdat een zwembad in je tuin een investering voor de lange termijn is, wil je uiteraard dat dit goed gebeurt. Laat je de aanleg doen door een professioneel bedrijf, dan krijg je er garantie tegen lekkage bij. En dat is toch wel een prettige gedachte.  

De voorbereidende werkzaamheden

Stap één, het kiezen van een zwembadbouwer is een belangrijke stap en een voorwaarde voor stap twee. Stap twee zijn namelijk de voorbereidende werkzaamheden. Het mooie hiervan is dat ze worden uitgevoerd door de zwembadbouwer die je hebt gekozen bij stap één. 

Bij de voorbereidende werkzaamheden moet je denken aan het graven van het gat waar het zwembad in komt en het storten van een fundering voor het zwembad. Deze fundering is een solide betonnen vloer, die er voor gaat zorgen dat het zwembad waterpas en op zijn plek blijft liggen. 

Ook het nodige leidingwerk wordt in deze fase aangelegd, zodat het netjes en strak oogt wanneer het zwembad er overheen geplaatst wordt. 

Het zwembad laten plaatsen

Bij de volgende stap begint het geheel te lijken op het idee wat je in je hoofd had. Hier wordt namelijk het zwembad in het gat geplaatst en heb je officieel een zwembad in je tuin laten aanleggen. 

Het zwembad wordt met een hijskraan op de juiste plek gemanoeuvreerd. Met een hijskraan? Inderdaad, want de materialen voor het maken van inbouwzwembaden zijn in de loop van de jaren dan lichter geworden, maar nog steeds is het plaatsen van het zwembad geen geschikte klus voor handenarbeid. 

Een voordeel van één van deze nieuw ontwikkelde materialen, polypropyleen, is wel dat het extreem duurzaam en sterk is. Eenmaal geplaatst hoef je je dus geen zorgen te maken over lekkage. 

Alles werkend maken

Als het zwembad eenmaal geplaatst is, hoeft het niet lang meer te duren voordat jij je eerste duik kunt nemen. De eerder aangelegde leidingen worden in deze fase aangesloten op het zwembad en alles wordt getest. Doordat het zwembad nog niet afgewerkt is en nog niet van water is voorzien, kunnen eventuele storingen of imperfecties in de installatie nog makkelijk hersteld worden. 

De afwerking

In de volgende fase, de afwerking, werkt alles op technisch vlak. De moeilijkste fase is dus afgerond. In de afwerkingfase gaat het om het aanzicht van je zwembad én het uitzicht op je tuin. Denk bij de afwerking aan het storten van het stabilisatiezand, maar ook het aanleggen van het terras rond je zwembad. 

Wil je het meteen grondig aanpakken dan, dan is het verstandig om in deze fase ook een zwembadafdekking te installeren. Vergeet ook de planten en palmbomen niet bij deze stap. 

Het vullen van het zwembad

Als ook het terras met siertegels is gelegd en de zonnebedden zijn geplaatst, is het tijd om het zwembad te vullen met water. Houd er rekening mee dat dit enige tijd kan duren! In een veelvoorkomende standaardmaat inbouwzwembad gaat makkelijk 120 kuub water. Dat is 120.000 liter! Vul je dit met kraanwater, dan duurt het enkele dagen voordat het zwembad vol is gelopen. 

Het moment van de waarheid

Er wordt wel eens gezegd dat al het goede langzaam komt. Voor wat betreft het wachten na het vullen van je zwembad met water, gaat dit zeker op! Het moment van de waarheid is namelijk na lang wachten aangebroken: je kan nu een duik nemen in je eigen zwembad in de tuin! Je bent nu helemaal klaar voor de vakantie en elke andere dag, wanneer je zin hebt om een duik te nemen. Geniet er van!