Wonen

Wat is de WOZ-waarde van een woning?

Steeds vaker komt de term WOZ-waarde naar voren. Dit komt doordat de woningprijzen de afgelopen jaren flink zijn gestegen. Maar hoe zorg je er nou voor dat je niet te veel belasting betaalt? En waarop let een gemeente bij het vaststellen van de WOZ-waarde? In deze blog geef ik je meer informatie over deze vragen. 

Wat is de WOZ-waarde?

De WOZ-waarde is de waarde van je woning. De WOZ-waarde is belangrijk, omdat aan de hand van dit bedrag je belastingen en heffingen betaalt. Gemeenten bepalen zelf de hoogte van de WOZ-waarde door middel van een taxatie. Daarom moet je er altijd voor zorgen dat je op de hoogte bent van deze waarde. Want je wil namelijk niet te veel betalen voor je woning. 

Kan je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?

Ja, er zijn steeds meer bedrijven die gespecialiseerd zijn in bezwaar maken tegen de WOZ-waarde. Deze bedrijven beschikken over de juiste specialisten, die alles weten over de WOZ-waarde. Als je twijfelt aan de WOZ-waarde is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met deze bedrijven. Zodat je niet te lang te veel geld betaalt aan belastingen en heffingen. Houd er rekening mee dat je alleen bezwaar kan maken tegen de WOZ-waarde binnen 6 weken na ontvangst van de aanslag van de gemeentelijke belastingen. De aanslagen worden meestal rond februari of begin maart verstuurt.

Hoe bepaalt de gemeente de WOZ-waarde?

De gemeente bepaalt de WOZ-waarde sinds 1 januari 2022 op een nieuwe manier. Er wordt gekeken naar de totale oppervlakte van de woning. Vroeger was dit anders, toen werd er gekeken naar de inhoud van de woning. De gemeente bepaalt de oppervlakte van je woning aan de hand van verschillende meetapparatuur, zoals bijvoorbeeld drones. Maar deze drones kunnen alleen maar de oppervlakte bekijken vanaf boven. Er wordt niet gekeken naar de inhoud van je woning. Daarom is het belangrijk om zelf hierover na te denken. 


Hoe maak je bezwaar tegen de WOZ-waarde?


Zoals hiervoor al was aangegeven is het mogelijk om zelf bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde van je woning. Dit kan je doen door middel van bedrijven of je kan het zelf doen. Maar vaak ben je zelf niet helemaal op de hoogte van alle feiten en regels, daarom is het een goede optie om het te laten doen. Dit kan al heel gemakkelijk door middel van een online formulier op de website van experts.