InspiratieWonen

Tips om de waarde van je huis te bepalen

Het kan best lastig zijn om de juiste prijs te bepalen voor je woning. Gelukkig zijn er een aantal tips die je kunnen helpen bij het bepalen van de waarde van je huis. In dit artikel bespreken we enkele belangrijke punten waar je rekening mee moet houden.

Bepaal welke soortgelijke huizen er in de buurt zijn

Ten eerste is het belangrijk om te weten welke soort huizen in jouw buurt populair zijn. Kijk rond en bepaal of er vraag is naar appartementen, rijtjeshuizen of vrijstaande woningen. Als je weet welk type huis in jouw buurt de meeste waarde heeft, heb je antwoord op de vraag hoeveel is mijn huis waard en kun je hier rekening mee houden bij het bepalen van de prijs van je eigen huis. 

Houd rekening met de grootte van je huis

Ten tweede moet je ook rekening houden met de grootte van je huis. Hoe groter het huis, hoe duurder het zal zijn. Let wel: dit geldt niet altijd. Soms is een kleiner huis meer waard dan een groter huis, omdat er simpelweg meer vraag is naar kleinere woningen in jouw buurt. Het is daarom belangrijk om de afmetingen van je huis in relatie te zetten tot de afmetingen van andere soortgelijke woningen in jouw buurt.

Hoe zit het qua onderhoud?

Een derde punt dat je moet beoordelen als je je afvraagt hoeveel je huis waard is, is de staat van onderhoud. Hoe beter het onderhouden is, hoe meer waarde het zal hebben. Als je nog niet veel in het onderhoud van je huis hebt geïnvesteerd, kun je er dus wel eens wat minder voor krijgen dan verwacht. Het is daarom belangrijk om te weten wat de gemiddelde staat van onderhoud is in jouw buurt en dit in het achterhoofd te houden bij het bepalen van de waarde van je eigen huis.

Onderschat niet hoe belangrijk de ligging is van je woning

Als vierde tip: kijk ook naar de ligging van je huis. Hoe beter de ligging, hoe meer waarde het zal hebben. Denk bijvoorbeeld aan een huis dat dichtbij het centrum ligt, of een huis met een mooi uitzicht. Een strategische locatie kan dus een groot verschil maken in de waarde van je huis.

Welke faciliteiten biedt je woning?

Tot slot moet je ook rekening houden met de specifieke kenmerken van je woning. Hoe meer unieke faciliteiten, hoe duurder het huis zal zijn. Denk hierbij aan een tuin, een garage of een balkon. Het is daarom belangrijk om te weten welke faciliteiten in jouw buurt populair zijn en hiermee rekening te houden bij het bepalen van de waarde van je eigen huis.

Als je deze vijf tips in acht neemt, zal je een beter idee krijgen van hoeveel jouw huis waard is. Het kan altijd verstandig zijn om advies in te winnen bij een deskundige, zoals een makelaar of taxateur, voordat je definitief besluit over de prijs van je woning. Zo weet je zeker dat je niet te veel of te weinig vraagt voor je woning.