Wonen

Smart home voor beveiliging en vermaak

Als je de gemiddelde consument vraagt om hun idee bij ‘smart home’, dan lopen de antwoorden uiteen van ‘een lamp die automatisch in- en uitschakelt’ tot een ‘robot huis dat alles voor je doet zodat je zelf de hele dag lui op de bank kunt liggen’. De waarheid ligt in de meeste gevallen tussen deze extremen in. Ook de diversiteit in toepassingen is erg groot, waarbij er een tweedeling lijkt te zijn tussen beveiliging en vermaak. Toch kunnen deze twee onderwerpen heel goed samengaan, hoe dat mogelijk is leggen we uit op deze pagina.

Smart home voor beveiliging

Laten we met huisbeveiliging beginnen. Het goede nieuws is dat het aantal inbraken al jarenlang daalt. Het slechte nieuws is dat jouw buren waarschijnlijk al een alarmsysteem hebben geïnstalleerd waardoor je zelf behoort tot de risicogroep. Gelukkig kun je snel en makkelijk jouw woning beveiligen. Zo kun je kiezen voor een all-in-one oplossing zoals Somfy die maakt. Dit is een bewakingscamera die bij detectie direct een hard geluidssignaal zal laten luiden en lichtflitsen activeert om indringers af te schrikken. Je wordt zelf ook op de hoogte gesteld, zelfs wanneer je aan de andere kant van de wereld bent. Er zijn nog veel meer mogelijkheden, waarbij juist de minst opvallende apparaatjes de meeste impact hebben.

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet

Sensoren zijn er in alle soorten en maten. Je hoeft geen luxe camera op te hangen om te weten of een venster geopend wordt. Dit is namelijk ook mogelijk met een onderbreking sensor. Deze sensor bestaat uit twee delen, waarvan er eentje op het raamkozijn en eentje direct op het raam gemonteerd wordt. Wanneer het venster geopend wordt is er geen contact meer tussen de twee onderdelen en zal het alarm geactiveerd worden. Daarnaast zijn er ook sensoren die beweging detecteren. Dit zullen meestal PIR sensoren zijn die werken op basis van warmte patronen. Slimme software zorgt ervoor dat mensen en dieren onderscheiden worden, en bomen of auto’s onopgemerkt blijven. Er zijn ook windsensoren zoals die van Somfy om de zonwering buiten op tijd in te klappen wanneer het gaat waaien. Daarnaast zijn er sensoren die licht of geluid waarnemen, zo kun je de gehele woning beveiligen.

Veilig buiten én binnen

Een smart lock of een video deurbel verhoogt de veiligheid voor de bewoners, maar hoe detecteer je gevaren in huis? Houd je kinderen of huisdieren in de gaten met bijvoorbeeld de Somfy One Indoor camera. Of installeer rookmelders door het huis die elkaar kunnen inseinen bij onraad. En laat de sloten automatisch ontgrendelen bij brand in huis zodat alle gezinsleden veilig de woning kunnen verlaten voor het te laat is. Je kunt in een smart home ook een noodscenario maken waarbij bijvoorbeeld alle lampen inschakelen en de gordijnen automatisch openen. En dan komen we op het hoofdstuk vermaak!

Smart home voor vermaak

Je hebt misschien al opgemerkt dat lampen die inschakelen en gordijnen die automatisch openen of sluiten ook het wooncomfort verhogen. Veel smart home toepassingen worden gemaakt voor vermaak en comfort. Denk aan lampen met meerdere kleurinstellingen. Zo schakel je met een druk op de knop of een tik op een scherm over van ‘werk’ naar ‘plezier’ stand. De gordijnen schuiven dicht, de lampen dimmen op standje ‘thuisbioscoop’ en de magnetron springt aan om verse popcorn te maken. Die laatste functie is voor de echte smart home fanaten, toch zijn dit mogelijkheden die het leven nét iets leuker maken. Stofzuigen hoeft niet meer, want jouw robot stofzuiger spoort ieder pluisje op. Dus houd je tijd over om naar je favoriete tracks te luisteren. Vraag Siri, Alexa of Google om een playlist af te spelen en geniet van een muur van geluid. Je kunt slimme luidsprekers namelijk ook in serie schakelen.

Huisautomatisering voor … alles!

De mogelijkheden voor slimme huisbeveiliging en comfortverhogende opties overlappen elkaar. Smart lights zijn praktisch én veilig, met een centrale hub zoals de TaHoma kun je belangrijke notificaties direct doorsturen naar elke smartphone op iedere locatie. Of laat de pubers in huis weten dat het eten klaar staat. En die lampen die van wit naar disco verlichting kunnen overschakelen? Wanneer het alarmsysteem geactiveerd wordt kun je ze ook automatisch rood laten kleuren. Dan zul je ook met het volume op 11 tijdens je gitaarles direct weten dat er onraad is. Zo investeer je niet alleen in gemak, vermaak en comfort, maar tevens in veiligheid. En andersom natuurlijk. Je moet ergens een begin maken, kies voor een systeem dat later uitbreidbaar is. Zo kun je gaandeweg bouwen aan een smart home die helemaal past bij jouw manier van leven.