AlgemeenInspiratieVerbouwenWonen

PIR-isolatie voor je dak

PIR-isolatie is niet meer weg te denken in het landschap van de isolatie. Het is een van de populairste isolatiematerialen en het kan gebruikt worden voor vele mogelijkheden. In dit artikel vertellen we waar PIR-isolatie zo bekend om staat, namelijk voor dakisolatie. Het is makkelijk te bewerken en te plaatsen.

Voordelen van PIR-isolatie

PIR-isolatie is, zoals eerder gezegd, een populair isolatiemateriaal. PIR-isolatie zijn platen die makkelijk te plaatsen zijn. Het worden ook wel PIR platen genoemd. PIR platen zijn beschikbaar in vele diktes, maar ook in verschillende andere materialen, waaronder: aluminium, gips en underlayment. De volgende voordelen heeft deze vorm van isolatie.

  • PIR heeft een hoog isolatie vermogen. PIR geleidt de warmte slecht. Er gaat minder warmte verloren, waardoor de warmte binnen blijft. De PIR-platen zijn vaak dunne platen, waardoor je gemakkelijk meerdere lagen isolatiemateriaal kunt aanbrengen.
  • PIR is vochtbestendig, waardoor het dus uitermate geschikt is voor vochtige plekken, zoals een badkamer. Een dampscherm is dan ook vaak niet nodig als je de PIR-isolatieplaten goed afsluit en dicht maakt.
  • PIR-isolatieplaten zijn geschikt voor verschillende ruimtes en toepassingen. PIR is een heel licht en dun materiaal, waardoor het makkelijk te bewerken is. Daarnaast is het vaak al meteen afgewerkt.
  • Het materiaal is brandveilig. Er kan geen brand ontstaan of verder ontwikkelen door het PIR-materiaal. Daarnaast is PIR een veilig materiaal, waardoor het veilig te plaatsen is.

Hoe plaats je dakisolatie?

PIR-isolatie is geschikt voor vele ruimtes, doordat het vochtbestendig, brandveilig en makkelijk te bewerken is. Het wordt dan ook vaak geplaatst voor dakisolatie. Het kan gebruikt worden voor zowel een hellend dak als een plat dak. Het beste is om de platen te bevestigen tegen de balken van het dak aan de binnenkant van het dak. Hierdoor zorg je voor een goede isolatie bescherming. Je kunt dan nog de kieren tussen de PIR-platen afdichten met purschuim of speciale tape. Bij een plat dak is er een PIR-plaat met een hogere druksterkte nodig. Er moet namelijk aardig wat op gelopen worden. Er zijn dus verschillende mogelijkheden met PIR-isolatie. Mocht je beginnen aan het isoleren van je dak? Laat je dan altijd goed adviseren door een professional.