InterieurWonen

Jouw woning aankleden met kunst aan de muur

Er zijn nog maar weinig mensen met bloemetjesbehang op de muren. Wandbekleding lijkt een beetje passé te zijn, meestal worden de wanden geschilderd voor een neutrale uitstraling. Dat is best jammer eigenlijk, zoveel vierkante meters wandoppervlak in huis die eigenlijk niet gebruikt worden. Met kunst aan de muur is het mogelijk de woning aan te kleden èn compleet te maken, gelukkig hoeft dit helemaal niet zo duur te zijn. Sterker nog, als je uitgekeken bent op het kunstwerk dan kies je gewoon weer iets nieuws! Hier zijn enkele tips bij een woning aankleden met kunst aan de muur.

Wat is een goede wand voor kunst aan de muur?

Laten we beginnen met de wand voor te bereiden op kunst aan de muur. Een neutrale ondergrond is het beste, denk aan een kale muur met verf in gebroken wit. Dit laat kunstwerken over het algemeen het beste uitkomen. Zo wordt het oog naar het werk getrokken, met een behang voorzien van een ingewikkeld patroon valt het kunstwerk minder op wat natuurlijk jammer zou zijn. Een wand in een andere, neutrale kleur is ook mogelijk, het is alleen niet direct de ondergrond waar de meeste artiesten hun werken op baseren. Hetzelfde schilderij ziet er op een muur in fel rood bijvoorbeeld heel anders uit dan op een wand met mintgroene kleur. Bij de kunstuitleen in Den Haag is het mogelijk om middels een proefplaatsing te bekijken hoe een werk uitkomt in de woning.

Wat hang je aan de muur?

Er zijn verschillende mogelijkheden variërend van unieke schilderijen, waar slechts één exemplaar van bestaat, tot prints van foto’s die op aanvraag bijgedrukt worden. Dit heeft uiteraard invloed op de prijs, voor exclusiviteit moet immers wel betaald worden. Als je van fotografie houdt kun je doorgaans voor een redelijk bedrag een (genummerde) foto afdruk aan de muur hangen. Of een serie met foto’s die elkaar mooi aanvullen. Een schilderij is een uniek werk, zeker als het gaat om gerenommeerde artiesten kunnen de prijzen flink oplopen. Abraham Art is de kunstuitleen organisatie in Den Haag die het mogelijk maakt om kunstwerken van professionele artiesten aan de wand te hangen. Daarbij is het mogelijk om regelmatig te wisselen van kunstwerk. Zo kun je bijvoorbeeld ieder seizoen een nieuw werk ophangen. Houd er dan wel rekening mee dat de wand kan verkleuren, als de vervangende lijst kleiner van formaat is kan deze verkleuring zichtbaar worden.

Maak kunst van de muur

Naast de kunstuitleen is het natuurlijk ook mogelijk om van de wand een kunstwerk te maken. Dit is wel een permanente keuze maar het is mogelijk. Zo kun je een graffiti artiest laten komen die een ‘piece’ op maat spuit. Zorg dan wel voor goede ventilatie en dek het meubilair goed af, want die fijne spetters kunnen overal komen. Het is ook mogelijk om met kwasten een kunstwerk op de muur te (laten) schilderen. Een veel goedkopere optie is fotobehang, je moet wel een beetje handig zijn om dit stugge papier goed op de wand aan te brengen. Ook hier betreft het een behoorlijk permanente keuze, als je van variatie houdt is kunstuitleen de ideale oplossing zonder hoge kosten.