InspiratieWonen

Een tafel (laten) maken? Kies voor steigerhout

Steigerhout is een veelzijdige materiaalsoort waar je van alles van kunt maken, van kasten tot hoogslapers en tafels. Ben je op zoek naar een nieuw do-it-yourself project, bijvoorbeeld voor een mooie tuintafel of eettafel, dan is steigerhout misschien precies wat je zoekt. Het hout staat bekend als duurzaam, ijzersterk en veelzijdig. In dit artikel geven we je inspiratie en laten we je zien wat je allemaal met steigerhout kunt doen.

Duurzaam materiaal

Steigerhout is een bijzonder duurzame materiaalsoort. Dat komt omdat het een recycleproduct is. Wat wij steigerhout noemen is (vaak) larikshout dat jarenlang dienst heeft gedaan op bouwsteigers. Het is dus geen aparte houtsoort, maar heet zo omdat het voornamelijk in de bouw wordt gebruikt. Wanneer het hout zijn tijd als steigerplank erop heeft zitten kan het gebruikt worden om meubels van te maken. Er zijn meubelmakers die steigerhouten meubelen maken of zelfs jouw ontwerp tot leven kunnen brengen, zoals VanLonden. Heb je een idee waarvan je onzeker bent hoe je het aan kunt pakken, dan kun je bij hen terecht voor maatwerk steigerhouten meubelen.

IJzersterk

Je ziet steigerhout vaak terug op terrassen en in tuinen, en dat heeft een reden. Het is namelijk ijzersterk en kan veel hebben. Kies je voor een afwerking met nanocoating en/of beits, dan kun je de levensduur van je steigerhouten tafel nog verder verlengen. Ook kun je het hout met een beits een ander uiterlijk geven. Denk aan een kleurbeits zoals een white wash of grey wash. Ook lakken en coaten zijn opties. Ben je bezig met een tafel voor binnen? Ook dan kun je ervoor kiezen de tafel op die manier af te werken. Dat is wel zo handig wanneer het bijvoorbeeld om een eettafel gaat. Hoe voorzichtig je ook bent, het is moeilijk te voorkomen dat erop wordt gemorst. 

Meer dan een tafel? De buitenbar

Buiten eten doe je aan een tafel van tuinhout, zoals steigerhout, maar wil je je tuinkeuken naar een nieuw niveau tillen? Ga dan aan de slag met een buitenbar. Steigerhout laat zich goed gebruiken om zo’n bar van te (laten) maken. Ben je daarmee bezig, dan kun je meteen bijpassende barkrukken uit steigerhout vervaardigen. Daaraan kun je met familie of vrienden heerlijk zitten en de week bespreken. Een buitenbar biedt mogelijk ook ruimte om te koken, bijvoorbeeld met een ingebouwde gril, of om spullen in op te bergen. Vergeet niet je steigerhouten buitenbar goed te behandelen zodat hij goed tegen het weer bestand is.

Een snel project: de pallettafel

Op zoek naar een simpel, maar toch stijlvol project om mee te beginnen? Denk eens aan een palletbank of bijzettafel. Palletmeubels zijn, zoals het woord verraadt, meubels die je maakt van pallets die in de industrie worden gebruikt. Door pallets op een creatieve manier aan elkaar te bevestigen kun je er de mooiste dingen van maken.