VerbouwenWonen

De voor- en nadelen van aluminium raam- en deursystemen

Aluminium is een steeds populairder materiaal voor het gebruik in woningen. Zo zijn er allerlei soorten aluminium producten te verkrijgen tegenwoordig, van kozijnen en meubels tot ramen en deuren. Bij deze laatste twee producten zitten er diverse voordelen aan, waardoor aluminium in jouw interieur een aantrekkelijke optie is. Echter, er zitten ook nadelen aan aluminium raam- en deursystemen. Wat betekenen deze voor- en nadelen voor jouw keuzes?

Hoe kan aluminium in ramen en deuren verwerkt worden?

Het gebruik van het materiaal aluminium is een steeds vaker voorkomende trend en zo wordt het ook toegepast op het ontwerp van ramen en deuren, wat bijvoorbeeld ook gebeurt bij https://aluprof.eu/nl. Dit wordt om diverse redenen gedaan, zoals het geven van een industriële uitstraling of juist door de krachtige eigenschappen. Toch blijft het een heel licht materiaal, wat ook weer zijn voordelen heeft in je interieur.

Op diverse manieren kan aluminium in ramen en deuren verwerkt worden. Kozijnen kunnen bijvoorbeeld van dit materiaal geproduceerd worden, waarnaast het mogelijk is om kleinere accessoires van aluminium te maken die wellicht minder direct opvallen. Dit kan overigens in allerlei kleuren en profielen, zoals een glanzende, geborstelde of matte uitvoering. Ook kunnen er speciale structuren aangebracht worden door middel van lak of folie.

Wat zijn de voordelen van aluminium in raam- en deursystemen?

De volgende voordelen worden ontleend aan het gebruiken van aluminium als materiaal in ramen en deuren:

 • Het is een brand- en inbraakwerend materiaal ten opzichte van andere materialen, zoals hout en staal. Hierdoor ben je meer verzekerd van bescherming tegen ongewilde gasten en vlammen in de buurt van ramen en deuren.
 • Aluminium is duurzaam, waardoor je bijdraagt aan het ontlasten van het milieu.
 • Door zijn onderhoudsvrije eigenschap is er geen kans dat er roest gaat ontwikkelen door vocht en het maakt het een stuk vriendelijker voor in huis.
 • Het heeft tevens een elegante, moderne look met een industrieel tintje. Dit is tegenwoordig een trend en wordt bij steeds meer interieurs gebruikt.
 • Aluminium is licht, maar toch erg sterk, waardoor het ook voor grote constructies gebruikt kan worden.
 • Het isoleert tot wel 0,8 W/m²K, wat goed is voor het milieu en je portemonnee.
 • Tot slot is dit materiaal kleurvast, waardoor het lang mee kan gaan.

Wat zijn de nadelen van aluminium in raam- en deursystemen?

Aan de andere kant zijn er ook nadelen:

 • Dit materiaal is duurder dan andere materialen, zoals hout en PVC, wat het economische voordeel ervan verkleint.
 • Schade, zoals krassen, is moeilijk te herstellen.
 • Daarnaast heeft aluminium een minder goede isolerende werking dan constructies van hout of PVC.
 • Ook kun je over dit materiaal niet heen schilderen, aangezien dit niet goed hecht. Toch zijn er wel meer dan 400 kleuren beschikbaar van dit materiaal, waardoor de keuze ruim blijft.

Kies jij voor aluminium? Dan kies je voor een duurzaam, modern en sterk materiaal met een prijskaartje.