AlgemeenBadkamerWonen

De oorzaken en gevolgen van optrekkend vocht

De oorzaken en gevolgen van optrekkend vocht

Oudere huizen hebben vaak veel vocht. Deze huizen zijn immers op een andere manier gemaakt dan de nieuwere woningen. Ze hebben vaak een kelder of kruipruimte waar rekening mee gehouden moet worden. Deze ruimtes kunnen zorgen voor optrekkend vocht. Het is belangrijk dat je de oorzaken al ziet voordat de gevolgen duidelijk zichtbaar worden in de woning. Op deze manier kunnen hoge kosten voor reparaties worden voorkomen. Maar dan moet je wel weten wat deze oorzaken precies zijn. Door oorzaken en gevolgen op een rijtje te hebben, kun je ook beter naar een gerichte oplossing gaan kijken met een expert.

Water in een kelder of kruipruimte

De oorzaken van optrekkend vocht zijn heel verschillend. Zo kan het zijn dat er wateroverlast in de kelder is. Een laagje water kan altijd in de kelder komen te staan. De muren zullen in dit geval kleine scheurtjes hebben of er zit een raam ter hoogte van het oppervlak. Ook kan het grondwater door de grond komen. Dit laagje water weghalen is vaak voldoende om geen grote problemen te krijgen. Alleen heb je hier niet altijd erg in als de kelder niet gebruikt wordt. Zo ook met de kruipruimte van een woning. Het vocht trekt langzaam in de muren en gaat zich verspreiden.

Vocht- en schimmelplekken door het huis

Vanaf dat moment worden de gevolgen van het vocht zichtbaar. In eerste instantie zijn het vochtige muren, maar al gauw kan de lambrisering aan de beurt zijn. Je krijgt een vochtige vloer en de vochtplekken worden op de muur zichtbaar. Als er niet op tijd naar een oplossing wordt gekeken, zullen de meubelstukken het vocht ook langzaam over gaan nemen. Dit levert schimmelplekken op, die niet meer uit de meubels gaan. Uiteindelijk zal er een muffe geur overblijven, waardoor je heel jouw woning aan moet gaan pakken. Een grote kostenpost die je het liefste wilt gaan voorkomen.