Verbouwen

Asbest op je dak: kan je besparen op verwijderen?

Asbest kan je niet zomaar zelf verwijderen. Het gaat namelijk om een stof die erg gevaarlijk kan zijn wanneer de stofdeeltjes vrijkomen in de lucht. Wanneer je deze stofdeeltjes inademend kan dit leiden tot chronische ziektes. Omdat de je asbest niet zelf kan en mag verwijderen, kunnen de kosten best oplopen. Hoe kan je besparen op het verwijderen van asbest?

Wat is asbest?

Ten eerste is het belangrijk om te weten wat asbest precies is. Asbest kan omschreven worden als kleine mineralen die uit hele fijne vezels zijn samengesteld. Wanneer deze vezels loslaten, kan dit zeer schadelijk zijn voor het menselijk lichaam, zeker bij langdurige blootstelling. Ziektes zoals asbestose, mesothelioom en zelfs lonkanker kunnen hier het gevolg van zijn. Doordat deze stof zo schadelijk is, is het in Nederland ten strengste verboden om deze stof in bouwmaterialen te verwerken. Daarom is asbest voornamelijk te vinden in huizen die voor 1993 zijn gebouwd. Wanneer er sprake is van hecht gebonden asbest is direct verwijderen niet noodzakelijk, maar op lange termijn wel nodig. Wanneer er sprake is van losgebonden asbest, moet dit direct verwijderd worden.

Waar komt asbest voor?

Asbest zit voornamelijk is golfplaten en daken, maar ook op plekken waar je het niet zelf verwacht zoals het plafond of de vensterbank. Aangezien de asbestvezels erg gevaarlijk zijn, moeten deze verwijderd worden. In Nederland is het verplicht om asbest te laten verwijderen. Mensen zien de kosten van asbest laten verwijderen als verloren kosten, maar dat is helemaal niet zo. Op lange termijn bescherm je namelijk je gezondheid en dat is tenslotte het allerbelangrijkste.

Kosten besparen

Om de kosten te besparen kan je het beste een specialist inhuren. Dit klinkt misschien niet tegenstrijdig. Zelf asbest verwijderen is een zeer gevaarlijke klus waarbij je materiaal nodig hebt. Door een specialist in te huren, gebeurt het verwijderen van asbest in één keer goed waardoor je er geen omkijken maar aan hebt. Vraag altijd eerst een offerte aan.