TuinWonen

Zo houd je je woonkamer koel tijdens warme dagen

De warme zomerdagen staan voor de deur en dat betekent dat we weer flink zitten te zweten in huis. Waar je vroeger nog naar kantoor ging om de verkoelde ruimtes met airco op te zoeken, werken we nu veel thuis. Je zal het dus zelf moeten regelen, waarschijnlijk op meerdere plekken in huis. Hoe kun je dit het beste doen, zonder dat je energierekening gelijk omhoogschiet? We geven je graag wat tips.

Zonnescherm installeren

Een zonnescherm doek bestaat al decennialang en is nog steeds een van de makkelijkste manieren om je huis koel te kouden. Je kunt deze elektrisch of met de hand uit laten rollen, waardoor je voor een hoop extra schaduw kunt zorgen. Doordat de zon niet de hele dag op je ramen staat te branden is het een stuk koeler in huis. Enkele andere voordelen zijn dat het goedkoop is, je kunt zelf het zonneschermdoek vervangen als het oud wordt en je kunt een zonneschermdoek uit één stuk laten maken voor een naadloos en strak effect. Kortom, het ziet er modern en stijlvol uit en zorgt voor meer verkoeling.

Deuren en ramen dicht

Lekker de ramen en deuren open om de boel door te laten tochten, goed idee zou je denken. Je zou het niet verwachten, maar je zit jezelf enorm tegen te werken! Als we een suggestie mogen doen zouden we je adviseren om de ramen in de nacht open te zetten wanneer het iets afkoelt. Als je vervolgens wakker wordt in de ochtend is het verstandig alles direct te sluiten, zodat je de koele lucht binnenhoudt. In de avond, wanneer de temperaturen weer beginnen te dalen, kun je de ramen weer opengooien. Houd ook de gordijnen gesloten tijdens warme dagen. Zo houd je de zon zoveel mogelijk buiten. 

Verspreid je over de ruimtes

Als je met het hele gezin in de woonkamer zit zal het snel warm worden. Onze lichamen zijn kacheltjes op zich, wat betekent dat je veel warmte in een ruimte opsluit. Dit wil je natuurlijk voorkomen, dus probeer als gezin uit te spreiden over het huis. Het is iets minder gezellig, maar zorgt er wel voor dat de warme dagen makkelijker uit te houden zijn. Mocht je nu toch graag samen zijn, dan kun je het beste in de tuin vertoeven. Hopelijk staat hier wat wind en wanneer je naar binnen gaat zal het direct aanvoelen als een verkoeling.