Tuin

Alle voordelen (en nadelen) van een polywood tuinbank op een rijtje

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een leuke en gezellige zithoek in hun tuin of op hun balkon of dakterras te creëren. Dit komt omdat buiten zijn vaak als zeer rustgevend en aangenaam wordt ervaren. De natuur en het buiten zijn in de frisse lucht heeft een positief effect op ons welzijn en welbevinden. Zo werkt het onder meer stressverlagend en is uitgewezen dat de buitenlucht je daadwerkelijk gelukkiger maakt. Ook heeft de frisse lucht een positieve invloed op je lichaam. Het verbetert je hersenfunctie en bevordert je concentratie vermogen en creativiteit. 

Ondanks het feit dat buitenlucht vele malen gezonder is, brengen we nog steeds zo’n 90 procent van al onze tijd binnenshuis door. Gelukkig kun je daar eenvoudig verandering in brengen door iedere dag een uurtje te wandelen bijvoorbeeld. Of door één of meerdere leuke en makkelijk te onderhouden zithoeken te creëren in de buitenlucht, bijvoorbeeld met polywood tuinbanken. Benieuwd geworden wat een polywood tuinbank precies is en wat de voordelen hiervan zijn? Lees dan even verder, want in deze blog zetten we alle voordelen (en nadelen) op een rijtje.

Wat is polywood?

Polywood is een soort kunststof, maar lijkt ontzettend veel op echt hout. Het kan dan ook gezien worden als een hoogwaardige houtvervanger. Polywood wordt veelal verwerkt in tuintafels, maar ook in tuinbanken en picknickbanken. Net zoals bij andere materialen het geval is, heb je ook verschillende kwaliteiten polywood. Het ene soort polywood is het andere niet. Vooral de wat lagere kwaliteit polywood kan onder invloed van hoge temperaturen zachter worden waardoor het mogelijk iets kan gaan doorhangen. Bij een hoge kwaliteit polywood heb je hier minder snel last van.

Polywood: vrijwel onderhoudsvrij en zeer weersbestendig

Het belangrijkste voordeel van polywood is dat het vrijwel onderhoudsvrij is. Polywood heeft de uitstraling van echt hout en het onderhoudsgemak van kunststof. Omdat het niet van echt hout wordt gemaakt loop je niet tegen problemen aan als barsten, scheuren en splinters. Wie voor een polywood tuinbank kiest, kiest voor een zeer duurzaam tuinmeubel. Polywood is tevens zeer weersbestendig. Het is bestand tegen UV straling, schimmels en insecten. Een polywood tuinbank kan dan ook 365 dagen van het jaar buiten staan. Je hoeft niet bang te zijn dat je nieuwe tuinbank enorm wordt aangetast door weersomstandigheden. Let er wel op dat je dus kiest voor een hoge kwaliteit polywood. Dit in verband met de kans op doorzakken en verkleuringen.

Polywood en aluminium: de gouden combi

Een tuinbank van teakhout kan ontzettend zwaar zijn. Wil je wel die mooie houtlook maar heb je geen zin om met zwaar, echt hout te sjouwen? Kies dan voor een polywood tuinbank met aluminium onderstel, zoals bijvoorbeeld een polywood picknicktafel van Coffee Bay. Deze mooie en stijlvolle picknicktafel, te verkrijgen bij 4 Seizoenen Tuinmeubelen, is gemaakt van een hoogwaardige kwaliteit polywood en heeft een aluminium onderstel. Hierdoor is deze picknicktafel niet alleen heel sterk en duurzaam maar ook ontzettend licht!

Maar het heeft ook een keerzijde

Polywood heeft net als elk ander soort materiaal ook enkele nadelen. Zo is het niet bestand tegen extreme hitte. Kijk dus uit met hete voorwerpen zoals kaarsen, pannen en vonken van vuurkorven. Ook glazen laat je liever niet in de hete zon staan, omdat deze als een soort vergrootglas kunnen werken waardoor er schroeiplekken en brandgaatjes op je polywood tuinbank kunnen ontstaan. Tot slot is polywood niet bestand tegen vlekken en krassen. Houd hier dus rekening mee en je kunt nog lang plezier hebben van je polywood tuinbank!