KeukenWonen

Op wijnreis geweest in Spanje? Zo bewaar je je wijnen goed!

In de zomer gaan veel mensen op vakantie naar Frankrijk, Spanje en Portugal. Sommige specifiek op wijnreis en anderen een gewone vakantie die toevallig bij een wijnhuis zijn geweest. Hoe bewaar je je wijn het beste? Dat lees je hier. 

Bewaar je wijnen in een wijnkoeler kast

Het is het beste om je wijnen te bewaren in een wijnkoeler kast. Zo kan je deze op de juiste temperatuur bewaren en serveren. Dit komt de wijn ten goede in de smaak, kleur en kwaliteit. De beleving die je op vakantie hebt gehad krijg je zo ook het beste thuis. 

Een wijnkoeler kast is een koelkast waarin je de wijn op de juiste temperatuur kunt bewaren. Voor stevige rode wijnen als een Rioja is een temperatuur tussen de 16 en 18 graden Celsius de beste temperatuur. 

Een dessertwijn als Pedro Ximenez bewaar en schenk je het beste op een temperatuur van 12 en 14 graden Celsius. Zo zie je al dat je twee verschillende wijn temperaturen moet hanteren. Dit krijg je in een gewone huiskoelkast niet voor elkaar. 

Wil je ook witte wijn serveren? Dan spreken we over een temperatuur van 10-12 graden Celsius. Ook dit is een temperatuur die warmer is dan de gewone huiskoelkast. 

Daarom is het handig om een speciale wijnkoelkast aan te schaffen. Op dewijnkoelkast.nl kun je diverse wijnkoelkasten vergelijken zodat je je jouw Spaanse wijn op de juiste temperatuur kunt bewaren. 

Spaanse wijn soorten

Er zijn diverse Spaanse wijn soorten. Er worden witte wijnen én rode wijnen geproduceerd in Spanje. Maar ook de bekende Cava (mousserende wijn) moeten we natuurlijk niet vergeten voor een feestelijke gelegenheid. 

De bekendste Spaanse wijnstreek is de Rioja. Hier worden heerlijke fruitige rode wijnen geproduceerd van de Tempranillo druif. Ook wordt deze wijn deels gemaakt van de Garnacha. De wijn hoeft niet lang bewaard te worden. Wanneer deze nog jong is kan je deze al prima drinken. Een bekend kenmerk van de Rioja wijn is dat deze ook op eikenhouten vaten gerijpt wordt. Dit zorgt voor vanille tonen in de wijn. Extra lekker bij lam of kalfsvlees. Maar ook lekker om te serveren bij een risotto of pizza. 

De welbekende Pedro Ximenez wordt in Jerez geproduceerd. Dit is een heerlijke Sherry dessertwijn die goed matcht met diverse zoete desserts.  Zo zijn er nog veel meer Spaanse wijn soorten

Serveer je witte wijn of cava in een wijnkoeler 

Wanneer de witte wijn of cava op temperatuur is en je het leuk vind om deze op tafel te zetten, dan kun je deze ook mooi in een speciale wijnkoeler serveren. Zo hoef je de wijn niet terug te zetten in de kast. Zorg wel dat je de wijnkoeler kunt voorzien van ijsklontjes en koud water. Je gasten aan tafel kunnen de glazen dan ook zelf bijschenken. 

Cava is een mousserende wijn die je het beste serveert op een temperatuur van 6 tot 8 graden Celsius. Wanneer je wijnkoelkast al vol ligt met heerlijke rode en witte wijnen, dan kan je de mousserende wijn eventueel ook nog koelen in je gewone huiskoelkast.