Inspiratie

Scherp, scherper, scherpst

Bij het kopen van een nieuwe televisie zijn er heel veel verschillende dingen waar je goed op moet letten. Eerder hebben we het al over die verschillende factoren gehad. Nu is het tijd om iets dieper in te gaan op de resolutie van een televisie. Ben je benieuwd wat de resolutie over een tv zegt? Lees dan snel verder.

Resolutie, wat is dat eigenlijk?

Laten we als eerste kijken naar wat de resolutie van je televisie inhoudt. De resolutie is het aantal pixels horizontaal en verticaal in een beeldscherm. Zo is de resolutie van een 4K tv is 3840×2160. Dit betekent dat dit scherm 3840 pixels horizontaal heeft en 2160 verticaal. Hoe hoger de resolutie, hoe scherper het beeld. De resolutie van tv’s worden op verschillende manieren aangegeven, hier zijn verschillende termen voor. De laatste tijd zien we vaak de termen 1080p, 4K, Full HD en Ultra HD voorbij komen. Maar wat zijn deze soorten resoluties?

1080p (Full HD)

1080p wordt ook wel Full HD genoemd. De 1080 staat voor de verticale rij met pixels die bij deze resolutie dus uit dat aantal pixels bestaat. De p betekent in deze benaming alleen geen pixels, het staat namelijk voor ‘progressive scan’. Het is een specifieke weergave modus, maar dat is een verhaal voor een andere keer. Bijna iedere tv heeft een 16:9 beeldverhouding. Als we 1080 pixels op de verticale rij hebben, dan worden er dit 1920 op de horizontale kant. Deze resolutie wordt dus ook wel Full HD genoemd en het is de meest voorkomende resolutie op dit moment voor tv’s en monitoren.

4K (Ultra HD)

Waar nu Full HD nog de meest voorkomende resolutie is, moet men ook letten op de 4K Ultra HD resolutie. Deze wordt namelijk steeds populairder. Bij deze term kijken we niet meer naar de verticale pixels, maar naar het aantal horizontale pixels. Thuisbioscopen zijn steeds meer in trek, en dit is de perfecte resolutie voor zo’n bioscoop in je eigen woonkamer. De Ultra HD resolutie voor een thuisbioscoop heeft een 3840×2160 pixel resolutie.

8K Ultra HD

Om nog een stapje verder te gaan in je beeldschermresolutie, moet je kijken naar 8K Ultra HD. Dit is de allerbeste resolutie die je kan kiezen. Met 7600 bij 4320 pixels is het televisie kijken een hele belevenis. Om deze ervaring tijdens het tv kijken te hebben, moet je wel heel wat geld neertellen. Deze 8K schermen zijn erg duur, daarom is deze tv niet voor iedereen weggelegd.

De beeldkwaliteit van een televisie is niet compleet afhankelijk van de resolutie, er zijn namelijk ook nog een paar andere factoren die hier een invloed op hebben. Combineer die verschillende factoren om zo het beste beeld voor jou uit te zoeken.

Tv’s met goede beeldkwaliteit

Wilt u een TV kopen in Enschede? Bij Piest.nl bieden wij een uitgebreid assortiment televisies aan. Zo kan iedereen de perfecte tv bij ons vinden!