Algemeen

Wat te doen als je kind niet meer naar school wilt

Zo maak je een lichtplan in huis

Als je kind niet meer naar school wilt, kan dit elke ochtend een hele strijd opleveren. Het is erg verdrietig. De schooltijd van een kind hoort natuurlijk leuk en prettig te zijn. Het is niet gek als je kind soms geen zin heeft, maar als je zoon of dochter langdurig niet naar school wilt is er misschien meer aan de hand. Als ouders kan dit hartverscheurend zijn. Wat moet je doen? Wat als je kind echt niet naar school wilt?

Mogelijke oorzaken

Wanneer je kind klaar is om naar school te gaan, ben je volop bezig met het uitzoeken van een passende basisschool. Dit is een lastige klus. Je wilt natuurlijk het beste voor je kind.

Er kunnen veel oorzaken zijn die ertoe kunnen leiden dat je kind niet meer naar school wilt. Meestal gaat het om pesten, maar verlatingsangst kan ook een oorzaak zijn.

Wat te doen?

Veel scholen hebben een pestprotocol. Zo heeft de Paulus basisschool Hilversum een aantal regels opgesteld omtrent pestgedrag. De basisschool besteed hier erg veel aandacht aan. Ze vinden dat een leerling zich pas optimaal kan ontplooien als er sprake is van een veilig schoolklimaat. Daarnaast maken ze gebruik van petjes/kleuren tijdens Kanjertraining. Iedere kleur symboliseert een ander gedrag. Door middel van petjes en rollenspellen leren leerlingen hoe je je kunt gedragen en hoe je kunt reageren als iemand niet leuk tegen je doet. Kinderen worden vaardiger door verschillende situaties.

Stap dus naar de schoolleiding of de docent en bespreek mogelijkheden voor eventuele trainingen of kringgesprekken. De school is verplicht om mee te werken aan het probleem als het pestgedrag zich op school afspeelt. Geef je kind hier zelf ook een stem in. Ook kan je een oplossing buiten school vinden, zoals een kinderpsycholoog.

Geduld

Het is natuurlijk erg vervelend als je kind niet naar school wilt. Het is belangrijk om geduld te hebben. Een kind moet het gevoel hebben dat hij of zij alles bij je kwijt kan zonder te veel boosheid te voelen of verdrietig te zijn.