Algemeen

Waar moet je op letten bij het kopen van een dampkap?

Ga je een nieuwe dampkap kopen, maar weet je niet waar je allemaal op moet letten? Het is goed om alle belangrijke aspecten van een dampkap langs te gaan om te kijken of alles aansluit op jouw wens. Je kunt altijd contact opnemen met een expert op het gebied van dampkappen om advies te vragen of je kunt verschillende merken of modellen met elkaar vergelijken, maar wij helpen je graag alvast de goede richting in om jou de goede keuze te laten maken voor de aankoop van je nieuwe dampkap.

Soorten afzuigsystemen

Als eerste moet je weten wat voor soorten afzuigsystemen zijn en in welke situaties deze afzuigsystemen gebruikt kunnen worden. Er zijn 3 soorten afzuigsystemen:

  • Het recirculatiesysteem: een recirculatiesysteem is een systeem dat de lucht doet recirculeren, dit houdt in dat er geen afvoer is naar buiten maar dat de lucht binnen gecirculeerd wordt.
  • Een systeem zonder motor: dit systeem is vanzelfsprekend zonder motor, deze kun je gebruiken/kopen wanneer je al een centraal afzuigsysteem in je woning hebt laten installeren, anders is deze optie geen slimme keuze.
  • Een afzuigsysteem met afvoer naar buiten: dit afzuigsysteem zorgt ervoor dat de lucht in de dampkap komt en dan via de dampkap door de schoorsteen (of een andere afvoer) naar buiten wordt afgevoerd. Als u dus een dampkap wilt hebben met afvoer naar buiten, dan zult u voor een dampkap met een bijpassend systeem moeten kiezen.

Je zult dus vantevoren goed na moeten denken over wat je wilt en welk systeem bij je doel past, anders zit je dadelijk bijvoorbeeld met een systeem zonder motor terwijl je helemaal geen centraal afzuigsysteem hebt, dit wil je natuurlijk voorkomen.

Waar komt de dampkap?

Het volgende wat je jezelf af moet vragen is waar de dampkap geplaatst gaat worden, er zijn namelijk verschillende modellen die in verschillende situaties handig zijn, denk bijvoorbeeld aan bepaalde dampkappen die handig zullen zijn voor boven een kookeiland of tussen kastjes in. We hebben speciaal voor jou alle modellen op een rijtje gezet:

  • Geïntegreerde dampkap: dit is een model dat hangt tussen twee bovenkasten, je kunt het materiaal/de kleur laten aansluiten op de kastjes zodat je keuken één geheel wordt. Bij dit model kun je de afzuiger gebruiken door hem naar voren te halen en je kunt hem weer terugduwen wanneer je hem niet meer gebruikt.
  • Wandschouw dampkap: dit model wordt aan de muur gemonteerd en is verkrijgbaar in verschillende vormen en maten. Je hebt namelijk een rechthoekig design maar er bestaan ook modellen die schuin aflopen.
  • Onderbouw/telescopische dampkap: een onderbouwdampkap is een dampkap die je onder een keukenkastje. Een buisje door het keukenkastje zorgt dan voor afzuiging. Een telescopische dampkap is een onderbouwdampkap maar dan net wat meer weggewerkt, deze kun je namelijk in en uitschuiven.
  • Inbouwdampkap: dit is een dampkap waar je amper iets van zit, het valt een beetje te vergelijken met de onderbouw dampkap maar dan is de inbouwdampkap meer verborgen.
  • Plafond dampkap/eiland dampkap: dit soort dampkap hangt, zoals de naam het al zegt, boven aan het plafond. Deze hangt boven een kookeiland waardoor je je hoofd er niet aan de dampkap zult stoten. Dit soort dampkap is geschikt voor grote open keukens, mede omdat de dampkap meer kracht heeft. Een eiland dampkap is een lagere versie van een plafond dampkap.

Hopelijk kun je nu een goede keuze maken voor de aanschaf van je nieuwe dampkap, succes!

Geef een antwoord