Algemeen

Vochtige muren, wacht er niet te lang mee

Barsten, afbrokkelend stucwerk en loshangend behang. Het zijn allemaal gevolgen van een vochtige muur. Maar waar komt al dat vocht dan toch vandaan? Het hoeft helemaal niet zo te zijn dat u een lekkage heeft wanneer u last heeft van de gevolgen van een vochtige muur. Het vocht in de muur kan namelijk ook een andere oorzaak hebben. Heeft u last van vochtige muren? Lees dan hier mogelijke oorzaken en oplossingen.

Een oorzaak kan zijn dat u last heeft van optrekkend vocht. Dit is vocht dat via de onderzijde van de muur in de fundering trekt. Dit komt vaak door een kapotte of ontbrekende waterkerende laag in de muur. Een vochtexpert kan optrekkend vocht oplossen door de muur te injecteren. Bij het injecteren van een muur wordt er iets in de muur gespoten wat uithardt en een nieuwe waterkerende laag vormt.

Een ander veelvoorkomend probleem is condensatievocht. Wanneer u een erg vochtig huis heeft ziet u dit aan condensatie aan de binnenkant van de ramen. Dit vocht kan zich ook aan de muur gaan hechten waardoor het behang of stukwerk los gaat laten. Een tip om condensatie direct tegen te gaan is beter ventileren.

Wanneer de buitenschil van uw woning is beschadigd kan het water ook via deze weg de muur in trekken. In dit geval heeft u dus eigenlijk wel last van een lekkage. U lost dit op door de gevel te herstellen of deze te impregneren.

Heeft u last van vochtige muren? Ga dan opzoek naar de oorzaak en wacht daar niet al te lang mee. Wanneer u een vochtprobleem blijft verwaarlozen kan er zelfs blijvende schade aan de constructie van uw huis ontstaan. Niet alleen het pleisterwerk wordt beschadigd maar ook de houten balken kunnen gaan rotten of metalen onderdelen van de constructie kunnen gaan roesten. Vermeid deze hogere kosten door snel aan de slag te gaan met uw vochtige muren.

Vochtige muren zijn naast schadelijk voor de muur en het huis ook nog eens slecht voor uw gezondheid. Er kunnen namelijk schimmels ontstaan waardoor u last kunt krijgen van uw luchtwegen. Wanneer u uw woning niet goed isoleert kunt u ook hoofdpijn- en vermoeidheidsklachten krijgen. Ook zijn verschillende insecten dol op vochtige omgevingen. Denk hierbij aan zilvervisjes, papiervisjes, oorwormen, pissebedden en andere insecten. Hoewel deze niet schadelijk zijn voor de gezondheid hebben we ze toch liever niet in huis. Genoeg redenen om uw vochtprobleem snel op te laten lossen.

Geef een antwoord