Algemeen

Tips om je bestaande houten zoldervloer optimaal te isoleren

Tegenwoordig is het heel belangrijk dat je huis energiezuinig is. Uit onderzoek blijk namelijk dat een klein percentage warmte verloren gaat via je zolder. De warmte de verdiepingen eronder komt stijgt naar boven, het is dus belangrijk dat u zoldervloer goed geïsoleerd is.

Er bestaan verschillende soorten zoldervloerisolatie. Welke je toepast is afhankelijk van de soort zoldervloer je hebt liggen en wat je er mee gaat doen.

Houten zoldervloer isoleren

Als je een houten zoldervloer wenst te isoleren, is het verstandig om eerst de kwaliteit van de houten vloer te controleren. Als deze in orde is kan je tussen de houten roostering minerale wol of glaswol plaatsen, deze worden geplaats in de vorm van dekens of zachte isolatieplaten. Het is ook mogelijk om inblaaswol te instaleren tussen je houten planken.

Om er voor te zorgen dat je zolder nog meer warmte binnen en buiten houdt kan je best een Zoldertrap plaatsen die energiezuinig is. Deze zoldertrappen zijn voorzien van een volledig geïsoleerd luik en hebben een goede dichting rond het luik voor extra isolatie. Het is ook altijd belangrijk dat je naar de U-waarde kijkt van de trappen zo dat u trap energie-efficiënt is.

Op de Zoldertrapshop zijn er verschillende zoldertrappen te vinden die rekening houden met een energiezuinig huis. Alle U-waardes zijn ook terug te vinden in de beschrijving. En voor ieder is er wel wat.

Soorten zoldervloerisolatie

  • Minerale wol is een isolatiemateriaal dat in zachte isolatiedekens of in half harde isolatieplaten, deze kunnen gebruikt worden om je zoldervloer te isoleren. Deze isolatie wordt vooral gebruikt om tussen balken van een houten roostering te plaatsen.
  • Isolatieplaten zijn harde of half harde isolatieplaten die je op je ondervloer plaatst. Dit type isolatie wordt voornamelijk gebruikt bij ruimtes waar men veel dient te lopen.
  • Inblaaswol wordt toegepast bij beloopbare, niet geïsoleerde zolders. De inblaaswol kan tussen de kepers van je houten zoldervloer gespoten worden, zonder dat je deze dient uit te breken. Dit type van isolatie is ideaal voor moeilijk bereikbare zolders zoals kruipzolders. Inblaaswol wordt het meest toegepast bij het na-isoleren van bestaande zolderruimtes