Algemeen

Hoe reiniger je jouw vaatwasser zo effectief mogelijk?

Je gaat er vanuit dat de borden, pannen en bestek die je in de vaatwasser zet, worden schoongemaakt door jouw vaatwasser. Meestal is dat ook zo, maar daar moet jij zelf jouw vaatwasser ook voor schoon houden. Door de vaatwasser regelmatig te reinigen beleef je zo lang mogelijk plezier van jouw vaatwasser en jouw schone vaat. Je voorkomt ermee dat hij gaat stinken of kapot zal gaan. Met de volgende drie stappen die je dat zo effectief mogelijk.

Maak onderdelen schoon

Allereerst is het verstandig om regelmatig verschillende onderdelen te reinigen. De filters, sproeiarmen en deurrubbers kunnen vies worden en verstopt raken, doordat er vuil in achterblijft of er een vettig laagje op gaat zitten. Daardoor kan de vaatwasser gaan stinken, de werking verslechteren of het zelfs zorgen voor een lekkage. Haal dus regelmatig het filter uit de vaatwasser en maak hem schoon onder de kraan. Controleer ook of er vuil in het filterhuis zit. De sproeiarm draai je eenvoudig los, waarna je hem onder de kraan schoonmaakt. Prik ook met een cocktailprikker de gaatjes van de sproeiarm door. De deurrubbers kan je regelmatig schoonmaken met een vochtige doek.

Draai een volledig, heet vaatwasprogramma

Door vettige etensresten en wasmiddelresten worden de binnenruimte, filters en waterleidingen van jouw vaatwasser vervet. Het ontstaat vooral wanneer je veelal korte of koude wasprogramma’s draait. Daardoor kan je vaatwasser gaan stinken en het kan ervoor zorgen dat de vaatwasser jouw vaat minder goed schoonmaakt. Het helpt al om vettige resten op de vaat af te vegen, voordat je het in de vaatwasser zet. Ook maak je je vaatwasser weer schoon door regelmatig een volledig programma op een hoge temperatuur te draaien. De binnenruimte, filters en waterleidingen worden dan goed doorgespoeld. Sommige vaatwassers doen dit uit zichzelf. 

Vaatwasmachinereinigers

Meestal maak je jouw vaatwasser voldoende schoon met de vorige twee stappen, maar soms is het nodig om er een vaatwasser reinigingsmiddel bij te gebruiken. Draai een programma met een lege vaatwasser met de machinereiniger, zoals beschreven staat in de handleiding van het middel. Ook kan het helpen om verfrissers en neutralisers in de vaatwasser te plaatsen. Een verfrisser verbloemt de nare geur met een sterke, frisse geur. Een neutraliser haalt ook de nare geurtjes uit de vaatwasser en neutraliseert daarmee de geur. Het kan ook helpen om een halve citroen in de bestekbak te leggen, wanneer de vieze vaat een tijdje in de vaatwasmachine blijft staan. 

Geef een antwoord