AlgemeenWonen

Heb ik vocht in mijn kelder?

Een kelder staat bekend om een plaats waar veel vocht en schimmels in voorkomt. Dit komt omdat dit kleine kamertje zich vaak onder de grond bevindt met maar weinig ventilatiemogelijkheden. Je kan dus niet even een raam open zetten om het door te laten tochten. Toch worden kelders vaak gebruikt als opslagruimte voor bijvoorbeeld voedingsmaterialen maar ook voor spullen. Het is dus een erg handige ruimte die je in gebruik wilt blijven nemen. Als je op tijd door hebt dat je een vochtige kelder hebt, kan je er nog gelukkig wat aan doen.

Hoe herken je vocht in de kelder?

Je kan vocht herkennen op verschillende manieren. Wanneer je van plan bent om een huis te gaan kopen, is het ook zeer belangrijk dat je de kelder controleert. Zo moet je opletten op vochtplekken, een sterke muffe geur, schimmel, het afbrokkelen van verf en pleisterwerk en het bol staan van de muren. Als je ook maar een van deze punten herkend is het al belangrijk dat je er wat aan gaat doen. Hoe eerder je erbij bent hoe sneller je het kan aanpassen en oplossen.

Hoe kan je het oplossen

Nu je weet waar je op moet letten, is het ook handig om te weten hoe je het moet oplossen. Zo kan het helpen om de temperatuur in je kelder op een constante temperatuur te hebben. Daarbij moet je er voor zorgen dat er een goed ventilatiesysteem komt. Het is misschien lastig om een raam te plaatsen in je kelder maar gelukkig zijn er ook nog andere manieren van ventileren. Het kan ook zijn dat je vocht hebt in je kelder door een slechte waterafvoer. Het is dan van belang dat je de waterleiding repareert of een waterafstotende murprotec gel in je muren spuit. Dit werkt als een beschermlaag.