AlgemeenBadkamer

Dit zijn de oorzaken van vochtproblemen in huis

Dit zijn de oorzaken van vochtproblemen in huis

Een huis brengt vaak kostenposten met zich mee. Dit begint met de vaste lasten en het standaard onderhoud dat uitgevoerd moet worden. Echter zijn er ook problemen in en rondom de woning die er een grote bijdrage aan kunnen leveren. Vochtproblemen in huis zijn hier een van. Er zijn veel verschillende oorzaken voor vochtproblemen te benoemen en er kunnen ook grotere gevolgen aan gaan hangen. Door goed naar de oorzaken te gaan kijken en deze vanaf het begin aan te pakken kun je ervoor zorgen dat de gevolgen niet voor gaan komen. Maar waar begin je?

Warmte en kou zorgen voor vocht

Vocht in huis kan lastig zijn. Je produceert zelf al vocht door bijvoorbeeld het douchen. Dit komt in de vorm van condensatie. Dit hoeft niet direct tot een probleem te leiden, omdat je vaak kan ventileren bij een badkamer. Als je geen ventilatiemogelijkheden hebt, dan zal het wel op het oppervlak neerdalen. Het kan ook zijn dat er koudebruggen zijn. Hierbij zit de warme lucht op de muur, wat afkoelt. Hier komen druppels van op het koude oppervlak. Je ziet het voornamelijk bij muren, metalen kozijnen en betonnen draagconstructies.

Ergere vochtproblemen voorkomen

De ergste vochtproblemen in de woning ontstaan doordat er een lekkage is. In dit geval is het niet direct duidelijk waar het vocht vandaan komt. In veel gevallen komt het voor doordat het onderhoud niet goed uitgevoerd is of dat er een bouwfout gemaakt is. Echter kunnen de vochtproblemen wel voor langere tijd in huis blijven hangen. Zo ook met optrekkend vocht. Zodra jij ziet dat er problemen zijn, ben je eigenlijk al te laat. Er kan dan al schimmel aan de vloeren en eventueel de meubels plaats hebben gevonden. Daarom is het altijd slim om eens in de zoveel tijd te kijken of er geen water in de kruipruimte staat.