Algemeen

De meest voorkomende plekken van asbest

De meest voorkomende plekken van asbest

Sta je op het punt om je (pas aangekochte) woning te renoveren? Dan is de kans aannemelijk dat er asbest in uw woning verwerkt is. Zeker als uw woning voor 1994 gebouwd is. Maar asbest is toch schadelijk voor de gezondheid? Dat klopt. Maar vroeger was men daar nog niet van op de hoogte en gebruikte asbest vanwege de goede eigenschappen die het heeft voor bouwconstructies. Gaat u dus een oudere woning verbouwen? Wees dan extra voorzichtig met sloopwerkzaamheden. Voor u hebben we een aantal veel voorkomende plekken van asbest uitgelicht.

Meest voorkomende plekken

 1. Dak
  De meest bekende plek waar asbest voor kan komen is het dak. Producten waar u aan moet denken zijn golfplaten, dakleien en dakgoten. Er werd gebruik gemaakt van asbest als extra isolatie. Maar ook omdat asbest niet zo snel slijt en de genoemde producten lang goed blijven.
 2. Plafonds
  Niet alleen op het dak, ook in de plafonds werd vroeger asbest verwerkt ten behoeve van isolatie doeleinden. Vooral omdat het een goedkope methode was, maar ook omdat asbest bestand is tegen hoge temperaturen en er dus minder kan op brand aanwezig was in de woning. Toch is het zeer verstandig om asbest te verwijderen bij plafonds vanwege de grote kans dat er asbestvezels vrijkomen die schadelijk zijn voor de gezondheid.
 3. Leidingen
  Asbest komt ook met regelmaat voor rond oude leidingen. Het werd namelijk met regelmaat gebruikt als leidingisolatie. Ook kan het voorkomen dat de beplating rond een oude gaskachel van asbest gemaakt is.
 4. Vloeren
  Ook kan asbest in de vloer werkt zitten. Vroeger werd er namelijk gebruik gemaakt van asbestpapier die diende als drager onder de vinyl vloerbedekking. Het kan ook in veel oude kantoorpanden voorkomen. Na de tweede wereldoorlog werden de vloeren voornamelijk afgewerkt met colovinyltegels. Hier zit asbest in verwerkt.
 5. Apparaten
  De kans is een stuk minder aannemelijk dat u apparaten heeft staan die nog asbest bevatten, maar het is mogelijk. Vroeger werd asbest namelijk ook gebruikt om huishoudelijke apparaten te produceren. Nog steeds zijn er retro producten op de markt. Sterker nog, deze stijl begint weer terug te komen. Het is daarom belangrijk dat u voorzichtig bent bij de aanschaf van deze producten.

Verwijderen van asbest

Asbest verwijderen is dus een verstandige keuze. Echter kunnen hier ook gezondheidsrisico’s aan vast kleven als u dit niet op een veilige manier doet. Asbest laten verwijderen door een gecertificeerde organisatie kan daarom een verstandige keuze zijn. Door dit te laten doen, maakt u ook nog aanspraak op subsidie vanuit de overheid.

Geef een antwoord