Algemeen

Asbest verwijderen

Asbestafval

Het is goed om het asbest uit je huis te halen. Asbest is bijzonder schadelijk voor de gezondheid. Het gaat natuurlijk vooral om het asbest dat loskomt en waarvan de stofdeeltjes in uw huis terechtkomen. Daarom moet je asbest laten verwijderen.

Wat moet u met het asbestafval doen?

Als u het asbest zelf kunt verwijderen en ook mag verwijderen (volgens het Woningbesluit 2012 en 2015 mag dit niet altijd), is het belangrijk om het asbestafval goed af te voeren. Vaak kan dit bij uw eigen gemeente gebeuren. Vraag hen welke regels van toepassing zijn. Dan kunt u het asbestafval op een goede manier afvoeren en laten verwerken.

Hoeveel kost het verwijderen van asbest?

Het verwijderen van asbest brengt ook veel werk met zich mee, zeker omdat er veel veiligheidsvoorschriften moeten worden nageleefd om ervoor te zorgen dat asbest op een veilige manier wordt verwijderd. Daarom brengt het verwijderen van asbest hoge kosten met zich mee.

Wat betaalt u voor het verwijderen van asbest?

De tarieven voor het verwijderen van asbest zijn afhankelijk van verschillende factoren. Is het een gebied dat volledig ontdaan moet worden van alle asbesthoudende materialen? Of gaat het om asbesthoudende golfplaten die verwijderd moeten worden? Voor beide gevallen geven we een indicatie van de kosten. Om zeker te weten wat voor u de beste keuze is raad ik aan om eerst een asbest expert te raadplegen.

Golfplaten

Voor het verwijderen van asbesthoudende golfplaten betaalt u ongeveer € 25 per vierkante meter. Dit is het bedrag inclusief BTW, reiskosten, arbeidskosten en kosten voor het verwijderen van het asbest. Hoe groter de oppervlakte met asbesthoudende golfplaten is, hoe lager de prijs per m2 wordt. Als de oppervlakte bijvoorbeeld ongeveer 100 m2 is, betaalt u ‘slechts’ €15 per m2. De kosten voor een asbestinventarisatie worden altijd apart gefactureerd.

Materialen met asbest

Houd er rekening mee dat het specifieke bedrag afhankelijk is van de lokale omstandigheden. Een slecht toegankelijk dak zal duurder zijn om te strippen dan een gemakkelijk te bereiken dak. Voor het strippen van een ruimte betaalt u de bovengenoemde prijs per m2 vloeroppervlak. Dit is inclusief het verwijderen van asbesthoudende ondervloeren, isolatiemateriaal en dergelijke.