Algemeen

Verschillende bomen en verschillende soorten hout

Het mooiste van de herfst is natuurlijk het veranderen van de bomen. De eens groene bladeren worden langzaam oranje, rood en vervolgens bruin. Ze verdwijnen daarna langzaam maar zeker uit het zicht. En over bomen gesproken, we gebruiken ze niet alleen voor zuurstof, maar ook voor vele andere dingen! Met de juiste tools kun je er alles van maken wat je wilt. U kunt bijvoorbeeld een kettingzaag gebruiken om de boom in de gewenste vorm te brengen. Zeer bruikbaar in veel verschillende toepassingen. Bijvoorbeeld voor in huis, meubels en decoratie of voor verwarming door hout te stoken.

Loof- en naaldbomen


Hout kan over het algemeen in twee soorten worden ingedeeld: hard en zacht. Hardhout is afkomstig van loofbomen zoals beuken en eiken. Loofbomen hebben bladeren en daardoor zorgen ze in de herfst voor een verandering in het beeld in het bos. Hardhout wordt ook wel hardhout genoemd. Dit zegt echter weinig over de echte winterhardheid van bomen.
Naaldhout wordt verkregen uit, je raadt het al, naaldbomen. Naaldbomen omvatten dennen en sparren. Waar loofbomen bladeren dragen, dragen naaldbomen naalden. Bovendien verliest de naaldboom zijn naalden niet op verschillende tijdstippen van het jaar. Naaldhout wordt ook wel naaldhout genoemd.

Een aantal klassiekers
Eikenhout

Eik is de meest populaire Europese hardhoutsoort. Het is niet voor niets ook de meest gebruikte houtsoort voor houten vloeren. Eikenhout is meestal sterk en hard, maar het is ook gemakkelijk om mee te werken.

Beukenhout


Beukenhout is een van de belangrijkste hardhoutsoorten voor de industrie in Nederland en België. Het is een relatief harde houtsoort die gemakkelijk te bewerken is. Beuken daarentegen is niet erg goed bestand tegen weersveranderingen, dus het trekt snel krom.

Grenenhout


Grenenhout is voornamelijk afkomstig van grove den. Na vuren is het het meest gebruikte naaldhout in Nederland. Vurenhout wordt voornamelijk gebruikt voor toepassingen die niet direct zichtbaar zijn. Daarnaast wordt grenenhout veel gebruikt voor het maken van schuttingen, luifels en tuinmeubelen (na houtimpregnering).

Vurenhout


Vurenhout is het meest gebruikte naaldhout en hout in het algemeen in Nederland. Hout is niet alleen gemakkelijk om mee te werken, het is ook relatief goedkoop. Het nadeel van vurenhout is de slechte vochtbestendigheid. Daarom wordt aanbevolen om het hout te verzadigen voordat het in natte ruimtes terechtkomt.