AlgemeenWonen

Wat is optrekkend vocht?

Optrekkend vocht of opstijgend vocht in bepaalde delen van je woning. Het kan worden veroorzaakt door een externe vochtbron of door vocht in je huis. Optrekkend vocht kan de muren van je huis aantasten, wat minimale schade veroorzaakt. Maar als je het zijn werk laat doen, zal het zich langzaam verspreiden en de muren beschadigen die het heeft aangetast. Het brengt ook veel gezondheidsrisico’s met zich mee, voornamelijk door de schimmel die groeit op de vochtige gebieden. Zodra het opstijgende vocht een deel van je huis heeft aangetast, verandert de hele staat van je huis. Niet alleen het uiterlijk van de muur, maar ook de geur en sfeer van die kamer. De lucht zal ook een stuk zwaarder zijn. Het zal vochtiger aanvoelen, afgezien van de geur die het produceert.

Tekenen van optrekkend vocht

Er zijn een paar signalen waar je op moet letten om snel te kunnen vaststellen of er sprake is van optrekkend vocht. De meeste hiervan zijn erg visueel en zullen gemakkelijk te herkennen zijn. Je dient te controleren of er vochtige plekken op de muur zijn. Soms verschijnt het in vloedlijnen als het optrekkend vocht een groter gebied bedekt. Behang en verf zullen snel afbladderen of soms bellen vormen. Deze bubbels bevatten meestal water vanbinnen. Een van de ergste stadia van optrekkend vocht is dat er schimmel en roest begint te verschijnen. Als dat verschijnt, betekent dit dat u snel actie moet ondernemen.

Wat te doen bij optrekkend vocht?

Als je ziet dat er optrekkend vocht op je muren ontstaat, kun je maar beter meteen hulp inroepen. Het is beter om een ​​service aan te schaffen die specifiek optrekkend vocht behandelt, dan te proberen het zelf te repareren. Zeker als het vocht zich al te ver heeft verspreid. Het is ook veilig om het pand als eerste te verlaten wanneer het vocht verschijnt. Dit is erg belangrijk, vooral als je muren beginnen te schimmelen en de geur van de kamer is veranderd in iets onaangenaams en zwaars.