AlgemeenVerhuizenWonen

Slim een kleine woonkamer inrichten

De gemiddelde Nederlander heeft een woonoppervlakte van 65 vierkante meter. Per woningtype kan dat alleen enorm verschillen. Zo zijn huurwoningen over het algemeen veel krapper dan koopwoningen. Huurwoningen in Amsterdam zijn het kleinst, met een gemiddelde van zo’n 40 vierkante meter. Heb jij thuis weinig ruimte voor de inrichting? Dan zul je slim moeten zijn. Dat wil zeker niet zeggen dat het niet supergezellig kan worden! Sterker nog: een kleine woonkamer maak je veel sneller knus dan een grote. Waar moet je volgens Huurstunt.nl op letten bij het inrichten van jouw nederige stulpje?

Zorg voor rust

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar zet een paar grotere meubels in je kamer. In ieder geval een relatief grote bank. Daarmee creëer je rust in de ruimte. Een verzameling van kleine tafeltjes en stoeltjes lijkt misschien logischer, maar maakt het interieur juist chaotisch. Die kun je dus beter achterwege laten. Hoge poten onder een grote bank doen het vaak goed, die geven een ruimtelijke uitstraling.

De hoogte in

Met weinig horizontale ruimte tot je beschikking moet je je creativiteit gebruiken. Benut daarom de plek die je wél hebt en werk de hoogte in. Je zult ook slimme opbergruimtes moeten vinden, of maken. Haal bijvoorbeeld een smalle, hoge boekenkast in huis en bevestig planken of kastjes aan de wand. Hang voor de aankleding lijsten met schilderijen, foto’s of posters op aan de wand en (waarom ook niet?) planten aan het plafond!

Lighten up the room

Wonen in een donker hol is voor niemand fijn. Niet alleen omdat voldoende daglicht je fitter en vrolijker laat voelen, maar ook omdat een lichte kamer er meteen ruimer uit gaat zien. Zorg daarom dat er voldoende zonnestralen je kamer binnen kunnen komen. Heeft jouw woonkamer geen grote ramen? Haal dan degelijke verlichting in huis en werk met neutrale, lichte kleuren op de muren. Als je toch nog kleur mist, kun je die kwijt in accenten die je later toevoegt.