Wonen

Gashaard of elektrische sfeerhaard: wat past het beste bij jou?

Een haard brengt direct meer sfeer en warmte in huis. Wanneer je op het punt staat om er zelf eentje aan te schaffen, kom je voor een hoop keuzes te staan. Het eerste keuzemoment gaat over het type. Ga je voor een klassieke houthaard of liever voor een moderne variant? De laatste jaren zijn gashaarden en elektrische sfeerhaarden bijvoorbeeld erg gestegen in populariteit. In het onderstaande artikel lees je de voor- en nadelen van zowel een gashaard als een elektrische haard. Zo kun je bepalen welk type haard het beste past bij jouw woning.

Gashaard voordelen

Gashaarden zijn erg gemakkelijk in gebruik en te bedienen met één druk op de knop. In de meeste gevallen wordt de haard geleverd met een afstandsbediening. Hiermee kun je het apparaat niet alleen in- en uitschakelen, maar ook het uiterlijk van het vlammenspel bepalen. Een ander belangrijk voordeel van een gashaard is dat je niet afhankelijk bent van brandhout. Zoals de naam al doet vermoeden, werkt een gashaard enkel op gas. Je hoeft het vuur dus niet aan te vullen met hout. Dit scheelt een hoop gedoe en maakt gashaarden een stuk veiliger dan houthaarden. Ook heb je de keuze uit veel verschillende modellen en stijlen. De gashaarden bij Haardencentrumnederland.nl zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar als inbouw, vrijstaande of hangende variant. Voor iedere stijl is er een passende gashaard te vinden.

Gashaard nadelen

Een nadeel is dat er een gasleiding en rookkanaal aanwezig moet zijn om een gashaard te installeren. Als deze nog niet zijn aangelegd in de woning, zal de installatie meer tijd en geld kosten.

Elektrische haard voordelen

Ook een elektrische sfeerhaard is gemakkelijk te bedienen met een afstandsbediening. De verwarmingselementen zitten goed verborgen aan de binnenkant, waardoor de buitenkant niet heet aanvoelt. Dit maakt een elektrische haard een veilige keuze als je kleine kinderen hebt. In tegenstelling tot een gashaard is een elektrische haard overal te plaatsen. Je hebt alleen maar een stopcontact nodig. Het installeren is daarom prima zelf te doen.

Elektrische haard nadelen

Een elektrische haard oogt in vergelijking met andere haarden het minst authentiek. De vlammen zijn natuurlijk niet echt en kunnen daarom iets minder sfeervol ogen.

Gashaard of elektrische sfeerhaard?

De beste keuze is helemaal afhankelijk van jouw wensen en woonsituatie. Is er al een gasleiding aanwezig en wil je genieten van een vlammenspel dat net zo gezellig is als een houthaard? Dan is een gashaard de perfecte keuze. Ga je liever voor een snelle en gemakkelijke installatie? Dan kun je beter kijken naar een elektrische haard.