Tuin

Biologisch spint bestrijden

Met de opwarming van de aarde hebben we natuurlijk allerlei problemen. Een klein probleem hiervan is dat spint tegenwoordig niet alleen in kassen te vinden is, maar ook in je kamerplanten of in je tuin. Spint kan in het ergste geval je planten doden. Om dat te voorkomen moet je er natuurlijk op tijd bij zijn. Dat betekent op tijd spint herkennen en het bestrijden, of het voorkomen. Daar vertellen we je meer over. Beginnend bij de biologische bestrijding van spint. Daarna vertellen we je hoe je spint kunt herkennen en voorkomen.

Biologische bestrijdingsmethoden

De beste manier om spint te bestrijden is met roofmijten. Daar zijn verschillende varianten van. Roofmijten eten spint en de eitjes ervan. Verschillende roofmijten zijn beter in bepaalde begroeiing en omgevingen. Zo is phyto-mite het meest effectief bij hoge luchtvochtigheid. Forni-mite is zowel binnen als buiten effectief. Een andere manier om spint te bestrijden is met lieveheersbeestjes, maar daarbij is het risico natuurlijk dat ze wegvliegen. Een ander middel is luxan, dat ook effectief is tegen wolluis. 

Spint herkennen

Spintmijten kun je in principe herkennen aan de witte puntjes onder de bladeren van je plant. Ze bewegen zich traag voort. Omdat ze voeding halen uit de plantencellen, verkleuren bladeren van planten van groen naar witgeel. Niet bij alle planten is dit even goed zichtbaar. Zo zijn planten met harde bladeren hier minder gevoelig voor wat betreft zichtbaarheid. Een andere manier om spint te herkennen is aan spinsel, een soort webben tussen de bladeren. In het ergste geval worden bladeren geel of zelfs bruin en sterft de plant door spint. 

Voorkomen is beter dan genezen

Gelukkig kun je spint voorkomen. Bijvoorbeeld door niet te veel te bemesten. Spint kan zicht van plant naar plant verplaatsen, wat ook te voorkomen is door afstand en besmette planten weghalen. Daarnaast is het goed om planten niet op de tocht te zetten en niet bij hoge temperaturen en in droge lucht te plaatsen. Juist daar kan spint ontstaan namelijk. Je planten vochtig houden met een plantenspuit is dan ook effectief om spint te voorkomen.