InspiratieInterieurWonen

De draaistoel is weer helemaal terug van weggeweest

Binnen de woonbranche en interieurinrichting zijn er jaarlijks nieuwe trends. Dat betreft niet alleen materiaalgebruik, maar ook welke kleur als hip gezien wordt. Het kan gaan over de vloerbedekking, raamdecoratie of meubels. Het is vaak een raadsel waarom iets ineens veel gekocht wordt en waarom een bepaalde kleur of meubelstuk helemaal hip and happening is.

Vaak zijn trends niet te voorspellen. Je moet je er dan echt in gaan verdiepen en zelf ontdekken waar iets vandaan komt. Een eenduidige verklaring is dan ook meestal niet te geven. Sommige trends komen uit een bepaalde regio waar iets gangbaar is en verspreid zich dan als een olievlek over een land of werelddeel. Een goed voorbeeld hiervan is de trend die geïnspireerd werd door de hippies en later het label vintage opgeplakt kreeg. Binnen die stijl voerde de kleur oranje de boventoon. De kleding was herkenbaar aan kleurrijke patronen in de vorm van cirkels of bloemen. Wat weer terugwijst op de flowerpower beweging van liefde en vrede. Dat laatste had weer te maken met de oorlog die in Vietnam gevoerd werd. De hippiecultuur werd echt een bepaalde manier van leven met eigen waarden en normen. 

Multifunctioneel

Eigenlijk is de draaistoel van tegenwoordig multifunctioneel en is in feite ook een relaxfauteuil. Beide soorten stoelen zijn in er allerlei varianten verkrijgbaar. Waardoor de moderne relaxstoel ook in een eigentijds en strak ingericht interieur uitermate goed op z’n plek is. Ooit was de relaxfauteuil slechts in een paar modellen en in bruin of zwart verkrijgbaar. Dit behoort echt tot een ver verleden. Bij de uitvoering kan niet alleen uit verschillende stoffen gekozen worden maar ook innovatieve technieken worden tegenwoordig in relaxstoelen verwerkt. Geen onhandige kabels meer maar een bedieningspaneel in de stoel waar vanuit je alles in de perfecte stand kunt inregelen.

Generaties

Zowel de draaistoel als de relaxfauteuil maakt een opmars binnen een bredere groep generaties door. Je kunt het vergelijken met de opkomst van de e-bike. Deze was in eerste instantie vooral populair bij senioren. Eigenlijk liep deze oudere generatie voor op de rest en waren ze trendsetters waar betreft het gebruik van de elektrische fiets. In 2021 werden er zelfs meer e-bikes verkocht dan fietsen zonder trapondersteuning. Die groei zat hem mede in het feit dat deze fiets enorm populair is bij tieners die er maar wat graag mee naar school gaan.

Modern design

Door het moderne design, het gebruiks- en bedieningsgemak worden de draaistoel en relaxfauteuil steeds meer gewaardeerd door de generatie onder de veertig jaar. Natuurlijk gaat één ding nooit verdwijnen, dat je de draaistoel in alle mogelijke richtingen kunt draaien. Wel is dat systeem verder geoptimaliseerd, zodat je de stoel bijna zonder weerstand in beweging kunt brengen. Bovendien kun je de modernste draaistoelen ook in horizontale stond wijzigen terwijl ondersteuning van voeten en benen met een extensie aan de voorkant een veel gekozen optie is.

Keuze

Door het overgrote aanbod van dit soort stoelen is het niet altijd even makkelijk om tot een weloverwogen keuze te komen. Het is daarom altijd aan te bevelen om in een fysieke winkel de diverse modellen uit te proberen. Een zitspecialist wil je daarbij graag van dienst zijn.