InterieurWonen

De voordelen van een pelletkachel


Het is gemakkelijk te gebruiken en te onderhouden

De pelletkachels bevatten een vermogensmodulatie en automatische ontsteking waardoor ze zeer vriendelijk zijn voor de gebruikers. De modellen zijn verschillend: sommige worden bediend met een kamerthermostaat, terwijl andere afstandsbedieningen gebruiken. De technologie wordt steeds geavanceerder omdat sommige modellen reageren op commando’s die via een mobiele app of sms worden verzonden. Ook omdat ze geen rook produceren, is er geen angst voor de opbouw van roetaanslag, waardoor het vrij eenvoudig te onderhouden is.

Het is zeer efficiënt

In vergelijking met de traditionele haard zijn de pelletkachels ongeveer 90 procent efficiënter in hun verwarmingsbereik. In termen van energieverbruik is de pelletkachel minder duur dan elektriciteit en fossiele brandstoffen.

Autonomie

Als de trechter is ingebouwd, kunnen de pelletkachels bij volledige belading ongeveer een halve dag zonder veel moeite functioneren. Wanneer een gedeeltelijke lading van ongeveer 30 procent aan de kachel wordt toegevoegd, verhoogt dit de tijd van een halve dag tot anderhalve dag.

Het is milieuvriendelijk

De kachels zijn gebouwd met een computersysteem dat zorgt voor een schone verbranding. Dit leidt tot een zeer laag asgehalte en een zeer lage CO2-uitstoot omdat ze CO2-neutraal gecertificeerd zijn. De verbrande pellets produceren een asgehalte van ongeveer 0,5 tot 1 procent. Pelletkachels stoten ook zeer weinig giftige chemicaliën en rook uit in vergelijking met gas, traditionele fossiele-brandstofkachels of hout. Bovendien worden pellets gemaakt van gerecycled materiaal, vooral biomassa-afval zoals nootschalen, hout en zaagsel.

Het maakt gebruik van een handige brandstof

De kachels gebruiken pellets die zeer betaalbaar zijn in vergelijking met andere energiebronnen, de pellets hebben de laatste jaren een zeer stabiele prijs gehad. De pellets zijn allemaal klaar voor gebruik en ze zijn verpakt in zakken die handig zijn om op te slaan.

Zeer eenvoudige installatie

De pelletkachels hebben geen ingewikkelde installatievereisten nodig zoals de traditionele open haard. Kostbare schoorstenen en ventilatieopeningen zijn niet nodig. Er is alleen een ontluchtingspijp nodig om de verbrande gassen tijdens het branden uit te laten. Bovendien is de installatie van de ontluchtingspijp zeer eenvoudig en gemakkelijk en kan men deze gemakkelijk installeren zonder de hulp van een vakman. Ze zien er na installatie ook prachtig uit, helemaal als het een inbouw pelletkachel is.