Algemeen

Wat te doen bij een cv-ketelstoring: een stappenplan

Een cv-ketel is een belangrijk onderdeel in huis. Des te belangrijker is het ook om deze goed te onderhouden, zodat je niet zomaar voor onverwachte verrassingen komt te staan. Iets wat bij woningen regelmatig voorkomt, is een cv-ketelstoring. Heb je dit wel eens gehad of ben je benieuwd wat je moet doen als je daarmee te maken krijgt? Wij helpen je op weg en delen hieronder een handig stappenplan.

Controleer de ketel

Als je te maken hebt met een cv-ketelstoring, kan dat voor een hoop ongemak zorgen. De eerste stap om te nemen als je hiermee te maken hebt, is het uitvoeren van enkele controles. Schiet niet meteen in de stress, want in sommige gevallen is het probleem snel op te lossen. Controleer of de stroom ingeschakeld is, of de thermostaat op de juiste manier is ingesteld, of je lekkende warmwaterkranen hebt en hoe het zit met de waterdruk. Het is mogelijk dat bijvoorbeeld een uitgeschakelde stroomvoorzieningen of lage waterdruk de oorzaak is van de storing aan je ketel. Check dit daarom als eerste altijd voordat je andere stappen onderneemt om het mankement op te lossen.

Lees de handleiding goed door

Heb je de basiscontroles aan je ketel uitgevoerd, maar nog geen oorzaak gevonden voor de storing? Dan is het goede tip om de handleiding van je cv-ketel erbij te pakken. Die handleiding is er tenslotte niet voor niets. In deze handleiding vind je belangrijke informatie over de soort ketel dat je hebt. In de handleiding vind je ongetwijfeld ook informatie over hoe je onderhoud uitvoert en storingen oplost. Lees welke stappen er worden aangeraden en volg die op om de storing te verhelpen. In sommige situaties is het probleem prima zelf op te lossen. Volg de instructies daarom goed op en kijk of dit ook in jouw situatie werkt. Meestal staan er meerdere instructies die je kunt uitproberen. Test deze dan ook vooral uit om te achterhalen of er iets is dat jouw probleem verhelpt.

Schakel professionals in

Als het je nog steeds niet is gelukt om het mankement op te lossen, dan is het voor een storing van je ketel goed om professionele hulp in te schakelen. Hoe sneller jouw cv-ketel weer goed werkt, hoe beter dat is. Experts op het gebied van cv-ketels weten als geen ander wat er moet gebeuren om storingen op te lossen. Schroom dus niet om hulp in te schakelen als je het mankement zelf niet weet te vinden. Niet alleen zijn zulke specialisten in staat om je ketel weer te laten werken, ook kunnen zij tips delen over hoe je deze in de toekomst kunt onderhouden.

Houd deze tips in je achterhoofd als je te maken hebt met een cv-ketelstoring. Omdat het vrij vervelend is als je dit ervaart, is het een aanrader om zo snel mogelijk op zoek te gaan naar een oplossing. Ook als je twee linkerhanden hebt en niet technisch bent, is het soms mogelijk om het mankement zelf te verhelpen. Probeer het in ieder geval altijd. Lukt het je niet? Zorg dan dat je snel professionals inschakelt die naar je cv-ketel kijken.