Algemeen

18 jaar en een zorgverzekering kiezen

Je bent bijna 18, gefeliciteerd! Als je 18 wordt, veranderd er wettelijk gezien behoorlijk veel voor je. Vanaf die leeftijd ben je namelijk officieel volwassen en moet je op een hoop gebieden je eigen boontjes gaan doppen. Zo moet je bijvoorbeeld zelf je zorgverzekering gaan regelen. In dit artikel leggen we je uit hoe dat werkt.

Tot je 18e ben je meeverzekerd met je ouders. Daarna moet je zelf een verzekering gaan kiezen. Je premieplicht gaat in op de eerste dag van de maand die volgt op de maand dat je 18 bent geworden. Je moet dan je verzekering binnen een maand na je 18e verjaardag hebben afgesloten.

Hoe werkt de zorgverzekering?

Een zorgverzekering bestaat als het ware uit twee delen: de basisverzekering en de aanvullende verzekering. De basisverzekering is verplicht, een aanvullende verzekering niet. Alle verzekeringsmaatschappijen vergoeden dezelfde medische hulp in de basisverzekering, maar niet altijd dezelfde kosten. Dat hangt af van het soort verzekering dat je kiest, daarover vertellen we je meer onder het kopje hieronder. Naast de basisverzekering betaal je ook een eigen risico. Dit is een bedrag dat je sowieso zelf moet betalen wanneer je een beroep doet op zorg uit de basisverzekering. De basisverzekering betaald dan dus slechts een deel van de kosten van je zorg.

Soorten basisverzekeringen

Als 18-jarige ben je waarschijnlijk bijna, of al helemaal, student. Je wilt dan niet te veel kosten maken aan je verzekering. Je kunt dan kiezen in de gradatie van verzekering. Zo heb je (van goedkoop naar duurder) de budgetpolis, de naturapolis, de combinatiepolis en de restitutiepolis. Het grote verschil in deze polissen zit hem in de zorglocatie. Zo kun je met een budgetpolis terecht bij een klein, select groepje zorgverleners, terwijl je bij een restitutiepolis overal terecht kunt. Wanneer je denkt over een budgetpolis, is het dus slim om even na te gaan of je wel zorg bij jou in de buurt kunt krijgen.

De aanvullende verzekering

Verder wil je misschien een aanvullende verzekering afsluiten. Dat kan handig zijn als je bijvoorbeeld veel op reis gaat, een bril hebt, of verwacht dat je een beugel nodig hebt. Aanvullende verzekeringen verschillen, in tegenstelling tot basisverzekeringen, wel van elkaar wat betreft dekking. Het is dus even goed zoeken naar de juiste verzekering voor jou. Dat kun je het beste doen door verzekeringen te vergelijken, de goedkoopste zorgverzekering vind je zo bij vergelijkdezorgverzekering.nl..

Een verzekering kiezen

Als je op zoek gaat naar een goede zorgverzekering, zijn er een aantal dingen waar je aan moet denken. Bedenk bijvoorbeeld eerst wat voor polis je wilt hebben. Verwacht je dat je weinig zorg nodig zult hebben, of vind je het niet erg om wat verder te moeten reizen voor zorg? Dan is een budgetpolis misschien wel de juiste keuze. Als je liever bij wat meer zorginstellingen terecht kunt, kun je beter voor een restitutiepolis kiezen.