Algemeen

De vele voordelen van houten kozijnen

Houten kozijnen

Het lijkt tegenwoordig of houten kozijnen een no-go zijn. Kunststof en aluminium is hedendaags enorm populair. Toch zijn er goede redenen te bedenken waarom houten kozijnen een beter idee zijn dat kunststof of aluminium.

De natuurlijke uitstraling van houten kozijnen

De eerste reden is uiteraard het aangezicht. Bij veel kunststof kozijnen proberen ze in het kunststof de houtnerven etc. na te maken. Feit blijft dat geen enkel ander type materiaal in de buurt komt van de natuurlijke uitstraling van hout. Hierdoor krijgt de gehele woning een warmere uitstraling.

Houten kozijnen zijn eenvoudig te bewerken

Hout heeft als voordeel op kunststof en aluminium dat het eenvoudig te bewerken is. U kunt schade aan een raam eenvoudig repareren, waar u bij een kunststof of aluminium raam al gauw het hele raam moet laten vervangen. Daarnaast kunt u ook gemakkelijk een ander kleurtje aanbrengen op de kozijnen. Bent u de blauwe kleur na verloop van tijd zat? Dan verft u het toch in een kleur naar wens!

Hout is een duurzaam materiaal

Houten kozijnen zijn niet alleen gemakkelijk te bewerken maar ook duurzaam. Afhankelijk van de kwaliteit hout en verf dat wordt gebruikt, gaat het net zo lang mee als kunststof of aluminium kozijnen. Bij goed onderhoud kan een hardhout kozijn tot wel 75 jaar meegaan!

Vaak wordt gedacht dat hout minder duurzaam is omdat er een stuk bos voor omgehakt moet worden. Hout is echter een vernieuwbare grondstof. Er komen steeds meer maatregelen tegen ongewenste ontbossingen. Veel hout komt tegenwoordig uit kweekbossen die erom gericht zijn om bomen te kweken om snel te verwerken tot hout. Ook de energiekosten voor het verwerken is een stuk lager dan bij aluminium en kunststof.

Houten kozijn als isolatiemateriaal

Hout is van zichzelf een sterk product en daarom uitermate geschikt als isolatiemaatregel. Hout heeft een hogere isolatiewaarde dan kunststof of aluminium. Hierdoor houd je een hoop kou en toch buiten de deur. Warme lucht blijft beter in huis, wat weer goed is voor de portemonnee (lagere energierekening)! Door de dichtheid van het hout laat het ook nog eens minder lawaai door. Houten kozijnen zijn dus een prima keuze!

Geef een reactie